Ursoaică zărită la Crasna. Ar putea fi dată la „export”

A fost panică în prima parte a zilei de marți la Crasna, unde prezența unei ursoaice cu doi pui a fost semnalată autorităților, după ce animalele au fost văzute de localnici. Echipaje ale Jandarmeriei, vânători și polițiști au pornit în scurt timp în căutarea sălbăticiunilor, însă fără succes. Ursoaica și-a luat puii și s-a ascuns în pădure, fără să îi fie găsită urma. Incidentul are loc după ce în ultima lună nu mai puțin de alți cinci urși au fost eliberați din lațuri, în special în zona Crasna-Novaci. Ultimul incident de acest gen a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, animalul fiind eliberat după ce a dat într-un laț pus în grădina unui localnic din Novaci.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat în cursul zilei că o parte din urșii din România ar urma să fie trimiși în alte păduri de pe continent. Ea a declarat că ministerul vrea un inventar precis al exemplarelor care trăiesc în țara noastră, în paralel purtându-se discuții cu ambasadorii mai multor țări europene interesate să preia din urșii României. Cota de intervenție pentru acest an valabilă la nivel național este de 140, dar ministrul nu a aprobat până acum capturarea nici măcar a unui singur animal. În cursul verii sute de persoane din mai multe județe din Transilvania au protestat în fața Ministerului Mediului, atrăgând atenția că viața localnicilor este pusă în pericol de numărul mare de urși.

Până atunci, rămâne de văzut dacă autoritățile vor reuși să inventarieze toate sălbăticiunile, la audierile de marți din Comisia de Mediu de la Senat ministrul precizând că vor fi folosite fonduri europene pentru a se realiza acest lucru. „Avem decât vorbe în funcţie de ce ni s-a dat de la fiecare fond cinegetic. Ştim că sunt aproape 7.000 de capete, dar se pare că sunt mult mai multe. Pentru acest lucru, tot cu ajutorul banilor de la UE şi prin asociere cu Academia Română şi cu câteva instituţii şi institute de cercetare vom scrie un proiect prin care să inventariem, să cipăm, să protejăm această specie, astfel încât să nu mai fim puşi în situaţia în care ursul să mănânce omul. Am purtat discuţii la nivel de ambasade, acolo în ţările în care există posibilitatea ca aceşti urşi să fie luaţi de către anumite rezervaţii, de exemplu, pentru că nu au populaţii de urşi”, a spus Gavrilescu.

Vizualizări: 338

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: