Vaccinații, scutiți de carantina de noapte

Comitetul Național pentru Situații de Urgență  (CNSU) a adoptat, joi, Hotărârea 73 ce cuprinde noi măsuri în contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, persoanele vaccinate vor fi scutite de carantina de noapte, iar magazinele vor rămâne deschise și după ora 18:00 în localitățile cu incidență peste 4 la mie. Mai mult decât atât, nu va mai fi nevoie de testarea copiilor cu vârste între 6 și 12 ani în localitățile în care accesul la mai multe activități se face în baza certificatului verde.

CNSU a propus creșterea de la 4 la 6 la mie a pragului dincolo de care se impune carantina în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Sunt exceptate persoanele vaccinate, care fac dovada prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

CNSU mai vrea, de asemenea, delimitarea în centrele comerciale a zonelor de servire, așa încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.

„Cei care sunt vaccinaţi nu pot să fie restricţionaţi pentru că unele dintre persoanele din România nu vor să se vaccineze. Trebuie să mergem mai departe. Mi se pare normal ca atunci când eşti vaccinat (...) să ieşi din casă dacă ai certificatul de vaccinare, să poţi să îţi permiţi să îţi vezi de viaţă, să mergi mai departe", a spus premierul Cîțu.

Propunerile urmează să fie aprobate în ședința de Guvern de joi.

Vizualizări: 1,079

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: