Face bani din găinaţ

Alina Puncioiu, o tânără din comuna Cătunele, a găsit o modalitate de a-şi creşte veniturile fără prea multe eforturi. Gorjeanca vinde excremente de la găinile tibetane pe care le creşte în gospodăria din satul Steic. Acest tip de găinaţ, spune Alina Puncioiu, are calităţi superioare altui fertilizant similar.

Alina Puncioiu are 34 de ani, iar de circa 7 ani se ocupă cu creşterea găinilor tibetane. Înaripatele îi asigură un venit bunicel, dar şi o oarecare libertate. Face bani din vânzarea găinilor şi a ouălor. Tânăra dă o pereche de găini pitice cu 100 de lei, iar un ou cu 1 leu bucata. Alina Puncioiu deţine acum circa 300 de găini tibetane. Gorjeanca s-a gândit să-şi suplimenteze veniturile prin comercializarea găinaţului. Ideea i-a venit după ce un client care a venit să cumpere găini i-a solicitat şi o anumită cantitate de excremente, în ideea de a le folosi ca fertilizant.

„Anul trecut, a venit la mine un domn din Vîlcea, care a fost în vacanţă în Tibet şi a luat nişte pomi, să facă o plantaţie de gojii. A luat o pereche de găini, pentru că este bolnav de diabet, şi dânsul mi-a spus despre găinaţ, îi trebuia pentru seminţele de goji. Dânsul mi-a spus că acest găinaţ are calităţi aproape similare cu cel al liliecilor care stau în peşteri. Am încercat şi eu, am pus la ardei. La mine, solul este numai piatră. Am pus în pământ. Se dizolvă în decurs de un an, iar planta a crescut de peste un metru. Zilele trecute m-a sunat un domn şi a luat pentru o plantaţie de zmeur un sac de 20 kg. Urmează să trimit prin curierat încă un sac”, a declarat Alina Puncioiu.

Îşi extinde afacerea

Alina Puncioiu vinde un kg de găinaţ cu 10 lei. Are de gând să crească efectivul de păsări, astfel încât să-şi dezvolte afacerea. Vrea să facă analize atât păsărilor, cât şi excrementelor astfel încât să demonstreze cu acte ce calităţi au acestea. „În momentul de faţă, nu am serviciu şi doar cu asta mă ocup. De 7 ani, zi de zi, nonstop. Atât de curioasă am fost să înţeleg rasa aceasta de păsări agresive încât am plecat de la două perechi şi azi am 300. Vreau să dovedesc că se poate crea şi în România o afacere de la zero, pe cont propriu, fără niciun sprijin. Acum am 300 şi este posibil ca până la anul să fac 1000 de găini tibetane, dacă nu mor puii şi pică toate. Putem vorbi de 20 kg de găinaţ pe lună sau de 100 kg într-o lună. Acum, tot ce am adunat în trei luni ajunge la 30-40 kg”, a mai spus Alina Puncioiu.

Vizualizări: 6,139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: