Vara e ca iarna pe şoseaua Transalpina

Iarna încă face regulile la munte, unde viața drumarilor este în continuare extrem de grea. Cei care lucrează pentru deszăpezirea Transalpina știu doar de la rude sau de la televizor că „jos”, la baza muntelui, e deja aproape vară. Circulația rutieră pe cea mai înaltă șosea din țară nu se va deschide mai devreme de două săptămâni de acum încolo, doar o creștere bruscă și constantă a temperaturilor putând să producă o „minune” pe care o așteaptă și turiștii, dar, mai ales, cabanierii.

Mulți turiști ar vrea să fie pe Transalpina măcar din acest week-end, dacă până acum nu a fost posibil, însă de abia spre mijlocul lunii viitoare sunt șanse ca dorința să le fie îndeplinită. În vârful muntelui, în Pasul Urdele, la 2145 de metri altitudine, iarna este la ea acasă, stratul de zăpadă ajungând și la 4-5 metri în unele locuri. Utilajele de deszăpezire lucrează aici la fel ca în urmă cu câteva luni, eforturile drumarilor fiind uriașe, chiar dacă, aparent, sunt nesesizabile. „Suntem cu utilajele aici permanent, dar e greu pentru că e multă zăpadă și, cel mai greu e că e viscol și multă gheață pe jos. E gheață de un lat de palmă pe jos. Aici a fost permanent viscol în ultimele zile, sunt temperaturi mici inclusiv ziua și de aceea intervenția e dificilă”, a spus unul dintre muncitorii de pe utilajele de deszăpezire. La câțiva kilometri distanță de el, alți muncitori încercau ieri să scoată dintr-o râpă un parapet pe care avalanșa la dislocat în timpul iernii și l-a împins în hău aproape 100 de metri. Angajații Secției Drumuri Naționale Gorj au tras de fiarele din prăpastie vreme de câteva ore, în încercarea de a mai recupera ce se poate din ele, fiind vizibil faptul că fondurile pentru continuarea lucrărilor de modernizare a șoselei vor fi și anul acesta la fel de „mari” ca în ultimii 2-3 ani, când nu s-a mai făcut nimic pe aici.

Polonezii, dornici de aventură
Ion Tudor, șeful Secției Drumuri Naționale Gorj, a dat ieri asigurări că în zonă sunt echipaje care lucrează la fel ca iarna pentru a deszăpezi drumul, însă lucrările vor mai dura câteva zile bune de acum încolo. „Am discutat cu domnul director general al CNADNR, Cătălin Homor, care ne-a cerut să avem în vedere siguranța lucrătorilor noștri, precum și condiții cât mai bune de trafic pentru turiști. Deocamdată aici, la munte, e în continuare iarnă și de aceea am adus și utilaje la fel ca iarna, inclusiv de împrăștiat material antiderapant. Avem o echipă dinspre Obârșia Lotrului, e o echipă dinspre Rânca, dar mai multe nu pot fi aduse pentru că nu e spațiu pentru a acționa. Sperăm că vremea va fi de partea noastră măcar în următoarele zile pentru că, deocamdată, aici e viscol și ger noaptea”, a spus Tudor.
Joi, în timp ce drumarii încercau să dea zăpada la o parte, turiști din Polonia și-au făcut deja apariția, ei știind că zona este una extrem de frumoasă. Cu mașini de teren sau cu motociclete, aceștia au luat muntele în piept, până au dat de zăpadă. „Am venit din Polonia pentru că am auzit de Transfăgărășan și Transalpina. Pe primul drum a fost imposibil să mergem. Pe aici însă am reușit cu greu să trecem prin zăpadă și să ajungem până în acest punct. Mai departe nu știm ce ne așteaptă”, a spus un motociclist polonez întâlnit în Pasul Urdele.
Ca el mai sunt mulți alții întrucât cabanierii din Rânca au deja rezervări făcute de la polonezi care i-au vizitat în anii trecuți și care vor să revină aici cu mare drag. „Cam după data de 10 iunie sunt primele rezervări făcute de cei din Polonia. Oamenii sună, mai ales din străinătate, și întreabă dacă pot să vină la noi, dar deocamdată le spunem doar că Transalpina e închisă. Cei de la Drumuri lucrează, am încercat și noi să îi ajutăm, am pus mână de la mână și am dus noi un utilaj acolo care să îi ajute, dar nu ai cum să te pui cu iarna. Aici e iarnă în toată regula”, spune Liviu Grecioiu, unul dintre cabanierii de la Rânca.

Galerie foto



Vizualizări: 2,419

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: