Vela: Starea de urgență presupune schimbarea modului de viață

Președintele Klaus Iohannis va decreta luni starea de urgență, ceea ce înseamnă că ministrul Administrației și Internelor va coordona măsurile dispuse.

“Instituirea stării de urgență presupune pentru toți schimbarea modului de viață, dar și un moment de frică și neînțelegere”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela, care a făcut apel la calm.

“Vă rog să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare, limitați contactul cu alte persoane, informați-vă doar din surse oficiale, nu răspândiți informații de la oameni inconștienți sau care au interese obscure, poate economice”, a spus ministrul.

Persoanele care vin din țări în care au fost cel puțin 500 de cazuri confirmate cu coronavirus trebuie să intre obligatoriu în izolare la domiciliu sau în carantină. “Am clarificat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat: persoana care locuiește în aceeași gospodarie cu un pacient infectat cu covid-19, persoana care a avut contact fizic direct cu un cetățean infectat (strângere de mână neurmată imediat de igiena mâinilor), persoana care a avut contact direct neprotejat cu secrețiile unei persoane infectate, persoana care a avut contact față în față, mai mult de 15 minute, cu o persoană infectată, persoana care s-a aflat în aceeași încăpere cu un caz de covid-19 timp de minim 15 minute, la mai puțin de 2 m, personalul medical sau de laborator care nu poartă corect echipament de protecție”, a mai spus ministrul de Interne.

Inspectoratele Teritoriale de Muncă trebuie să verifice dacă a fost decalat programul de lucru în vederea reducerii riscului de contaminare.

Marcel Vela a anunțat și suspendarea activității la târgurile de autoturisme.

Vizualizări: 1,346

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: