Viața „bate” filmul. O tragedie din Gorj, inspirație pentru un regizor la TIFF

O întâmplare absurdă a unei familii din comuna Crasna, județul Gorj, a fost inspirație pentru un regizor care a transpus povestea într-un scurtmetraj. Este vorba despre o familie care a rămas blocată în vamă, în urmă cu câteva luni, cu o rudă moartă. Filmul se numește „No man’ s land” și a fost prezentat în cadrul Festivalului Inernațional de Film Transilvania.

Premiera filmului a avut loc joi, însă la sfârșitul acestei săptămâni vor mai fi două proiecții ale filmului, în Capitală. Filmul este alb-negru, are o durată de 20 de minute, și spune o poveste reală din comuna Crasna. Povestea a devenit film pentru regizorul Marius Olteanu. S-a petrecut în urmă cu un an. Un bărbat din Crasna, plecat la o clinică din Germania, suferind de cancer, a murit chiar la vamă, înainte de a intra în România.

Calvar. Cu mortul, în vamă!

Dumitru Cârstoc s-a stins din viață în mașină. Tratamentele din Germania nu l-au ajutat în lupta cu boala. În mașină, mai erau fratele și fiica victimei. Polițiștii de la Frontieră nu le-au permis să intre în țară cu bărbatul fără suflare. O zi și o noapte au așteptat oamenii, disperați, să găsească o cale pentru a-l aduce pe bărbat acasă, la Crasna, și pentru a-l înmormânta. Familia a fost sfătuită de polițiștii de la Vamă să meargă la un spital din Ungaria, unde să-i facă necropsia victimei și să aducă un certificat de deces. După mai multe intervenții, bărbatul decedat a fost dus la morga din Arad.

Poveste de film

Regizorul Marius Olteanu a vorbit despre momentul în care a decis că această tragedie „bate” filmul. „Totul a început într-o dimineaţă, când, citind ştirile, am descoperit ştirea despre ceea ce s-a întâmplat în Vama Nădlac. Mi s-a părut că atingea limitele empatiei, o zonă care mă interesează foarte mult. Am luat legătura cu Vasile Cîrstoc, fratele persoanei decedate. De la dumnealui am obţinut mai multe informaţii care să mă ajute să structurez o poveste. Am avut mai multe conversaţii timp de trei săptămâni. Am încercat să vorbesc şi cu fiica celui decedat, dar aceasta a refuzat. Am luat, apoi, legătura şi cu cei de la Direcţia Vămilor pentru afla mai multe detalii - am vrut să scriu un scenariu care să nu fie foarte departe de realitate şi nici părtinitor“, ne-a povestit regizorul Marius Olteanu.  

Abandonat de țara ta

Personajele principale sunt interpretate de Ofelia Popii, Marius Turdeanu şi Ioan Paraschiv, iar director de imagine este Luchian Ciobanu. „Ar fi fost imposibil de acoperit tot ceea ce presupune povestea respectivă într-un scurtmetraj, astfel că unul dintre sacrificiile pe care am ales să le fac a fost reducerea numărului de personaje. În povestea reală erau trei plus cel decedat. Eu am dorit să mă concentrez pe personajul feminin, fiica celui decedat, pe ce simţea aceasta. Am încercat să arăt în film cum e să rămâi fără un părinte şi, în acelaşi timp, să fii abandonat de ţara ta, de structurile ei, de cei capabili şi într-o oarecare măsură obligaţi, măcar uman, să te ajute într-o situaţie ca asta”, a mai mărturisit regizorul.

Galerie foto





Vizualizări: 4,900

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: