Viile din Bălănești, sfințite de o sută de ani

Petrecere pe cinste în comuna gorjeană Bălănești. Viticultorii l-au sărbătorit pe Sfântul Trifon, ocrotitorul viilor și al livezilor. Mai mulți preoți au sfințit apa și au stropit viile și pomii din localitate, pentru a fi feriți de dăunători și în acest an. Tradiția este respectată de peste 100 de ani în zonă.

Peste 100 de persoane s-au strâns în capul viei și în acest an, la botezul viilor. Evenimentul este organizat de inginerul horticol Vasile Cochină, cel care a pregătit și bunătăți tradiționale pentru meseni. De la petrecere nu au lipsit nici reprezentanții autorităților locale și județene.

Obiceiul este unul străvechi, iar localnicii spun că apa sfințită ține dăunătorii la distanță, iar anul va fi unul roditor. „A fost o slujbă ținută de un sobor de preoți. Au fost sfințite viile, au fost sfințite livezile. Am avut apoi o degustare, muzică lăutărească, o petrecere câmpenească. Am pregătit, și în acest an, cârnați afumați la grătar, fasole la ceaun, varză cu slănină, țuică fiartă”, a spus Vasile Cochină.

Livezi compromise

Anul nu a început promițător pentru livezi. Multe au fost compromise din cauza zăpezilor și a precipitațiilor abundente. Pomii fructiferi s-au rupt sub greutatea omătului și nu vor avea rod cel puțin 2 ani până când se vor reface. „Sunt pomi mulți afectați. Anul acesta, și poate peste 2-3 ani vor fi fructe mai puține. Trebuie să se refacă această coroană a pomilor. Și la mine în livadă, unde am avut o producție de 40 de tone de prune la hectar, sunt pomi afectați, rupți chiar dacă i-am curățat, i-am îngrijit. Livezile care nu au fost îngrijite sunt și mai distruse. Dar oamenii să nu-și facă griji pentru că pomii își vor reveni, vor mai rodi”, a explicat inginerul horticol Vasile Cochină.

Galerie foto


Vizualizări: 1,603

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: