Viitorul program al mediciilor va da peste cap activitatea spitalelor

Programul de muncă european la care vor trebui să se adapteze şi medicii gorjeni va deregla activitatea spitalelor. În aceste condiţii se vor schimba orele de contravizită şi perioada în care se efectuează garda. Medicii gorjenii sunt de părere că această lege este un abuz deoarece li se vor limita posibilităţile de lucru în cabinetele private.  
Începând cu 1 septembrie medicii din spitale vor trebui să stea la serviciu 8 ore pe zi, cu pauză de masă la prânz. Guvernanţii au luat această măsură pentru a reduce cheltuielile ce se impun în cazul pacienţilor internaţi pe perioade lungi de timp. Programul de muncă european îi afectează pe doctorii care câştigă bani de la cabinetele particulare. După ce lucrau dimineaţa în spitalele publice, după-amiază efectuau consultaţii private. Medicii gorjenii sunt de părere că fără o creştere substanţială a salariilor, creşterea timpului de muncă nu poate avea decât rezultate negative. Noile măsuri cumulate cu actuala grilă de salarizare poate avea ca efect creşterea migraţiei doctorilor.
Constantin Pălivan, directorul medical al Spitalului Judeţean Gorj ne-a declarat: „Din cei aproximativ 150 de medici din cadrul spitalului, majoritatea au cabinete particulare sau lucrează în sectorul privat. Cu toate acestea vor putea să mai efectueze consultaţii private după ora 17.”

Contravizita şi garda se vor efectua mult mai târziu

Reglementări legale ce vor intra în vigoare de la 1 septembrie impun o serie de schimbări în ceea ce priveşte activitatea de zi cu zi a spitalelor din judeţ. Cele mai multe vizează orele de contravizită şi perioada în care se vor efectua gărzile. Constantin Pălivan, directorul medical al Spitalului Judeţean Gorj ne-a precizat: „Până în momentul de faţă nu ne-au sosit normele de aplicare. Sperăm ca acestea să elucideze problema contravizitei şi orele de gardă. Dacă programul medicilor va fi de la 8-17, probabil că se va amâna contravizita care acum se efectuează la orele 17. De asemenea, trebuie modificată şi perioada de gardă. Acum garda începe de la ora 13, însă nu ştim ce se va întâmpla de luna viitoare.”
Noile norme legislative prevăd limitarea programului doctorilor care fac de gardă cu condiţia ca numărul lor să permită suplimentarea şi asigurarea supravegherii pacienţilor atât pe timpul zilei cât şi pe timpul nopţii.


Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: