Avem un singur medic specialist la unitatea de primiri urgenţe

„Avem spital de urgenţă însă ne lipsesc medicii specialişti”. Cu asta se poate mândri conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Tg-Jiu. În prezent un singur medic se ocupă de bolnavii care vin la Unitatea de Primiri Urgenţe pentru că celălalt cadru medical este în concediu de odihnă. Constantin Pălivan , directorul adjunct al spitalului, susţine că nu are prea multe soluţii pentru a substitui lipsa celui de-al doilea specialist pe urgenţe, drept pentru care a apelat la ajutorul medicilor anestezişti.
În ciuda faptului că foarte mulţi gorjeni vin la urgenţe cu diferite afecţiuni, această unitate funcţionează în prezent doar cu un singur medic specialist pentru că celălalt este în concediu de odihnă. Medicul de la urgenţe care este în activitate lucrează mai mult de 12 ore pe zi, însă conducerea Spitalului Judeţean nu are în acest moment prea multe alternative aşa că s-a apelat la ajutorul medicilor anestezişti. „Este un singur medic, pentru că unul este în concediu legal de odihnă. Am reuşit totuşi să suplimentăm absenţa celui de-al doilea medic prin asigurarea liniei de gardă cu medici anestezişti reanimatori. Este o problemă naţională, iar dacă nu se vor lua măsuri o să fie din ce în ce mai rău”, a declarat Constantin Pălivan, directorul adjunct al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Tg-Jiu.
Constantin Pălivan cunoaşte foarte bine problema cu care se confruntă Unitatea de Primiri Urgenţe. Totodată el susţine faptul că gorjenii neasiguraţi profită de existenţa unităţii de primiri urgenţe şi de aceea s-a ajuns în situaţia în care zilnic se prezintă aici peste 200 de bolnavi cu diferite afecţiuni. „ Oamenii au învăţat că, nefiind asiguraţi, se pot adresa medicilor de la UPU, în aşa fel încât există de la 200 de prezentări în sus pe o singură gardă, lucru care este peste măsurile posibile omeneşti ale unui singur medic, care lucrează oricum mai mult de 12 ore pe zi în aceste condiţii”.

Concursuri organizate în zadar

Cu toate că s-au organizat frecvent concursuri în vedere angajării de medicii specialişti la Unitatea de Primiri Urgenţe, nici un cadru medical nu a fost interesat să lucreze aici, pentru că au preferat să plece în străinătate, unde câştigă chiar de 10 ori mai mult decât în România. „Este o problemă naţională, se întâmplă şi în alte Unităţi de Primiri Urgenţe. Unii sunt mai privilegiaţi şi au mai mulţi medici, alţii dimpotrivă se rezumă la unul sau doi aşa cum avem şi noi la Tg-Jiu. Am scos la concurs posturile, dar nu se ocupă, pentru că este o specialitate grea şi oamenii ocolesc această ramură a medicinii şi nu vor să lucreze aici, în aceste unităţi de urgenţă sau cei care sunt formaţi de Ministerul Sănătăţii pleacă în afară unde beneficiază de salarii de zece ori mai mari decât în ţară”, a precizat Constantin Pălivan.
Până când cel de-al doilea medic specialist va reveni din concediul de odihnă cu forţe proaspete, Unitatea de Primiri Urgenţe va funcţiona numai cu un singur cadru medical.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: