Vîlceanu, interpelare la Anton Anton: „Nu merită să fie lăsaţi în nămol”

Deputatul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, l-a interpelat pe ministrul Energiei, Anton Anton, în legătură cu condiţiile grele de muncă din carierele miniere ale Complexului Energetic Oltenia. Vîlceanu a legat subiectul de faptul că minerii vor pierde de la 1 ianuarie anul viitor condiţiile deosebite de muncă, dacă nu va fi prelungită valabilitatea unui act normativ. În prezent, peste 7.300 de salariaţi ai CEO sunt încadraţi cu condiţii deosebite de muncă.

Avizele pentru condiţii deosebite de muncă au fost date pe perioadă determinată, de trei ani, timp în care compania ar fi trebuit să ia măsuri pentru îmbunătăţirea acestora. Dan Vîlceanu atrage atenţia asupra faptului că nu s-a schimbat nimic în bine în privinţa condiţiilor de muncă. „Domnule ministru, problemele condiţiilor de muncă sunt mai grave. Dacă Guvernul nu ia urgent măsuri pentru prelungirea avizelor de încadrare în condiţii deosebite de muncă, ne găsim în situaţia în care oamenii pierd acest drept, deşi muncesc din ce în ce mai greu. Aceste avize mai sunt valabile până pe 31 decembrie 2018, termen la care CE Oltenia ar fi trebuit să îmbunătăţească condiţiile de muncă. Peste 7.300 de angajaţi ai CE Oltenia sunt încadraţi la condiţii deosebite de muncă”, arată Vîlceanu în interpelare.

Vîlceanu a vorbit şi despre imaginile postate de mineri cu nămolul din cariere. „Nu merită să fie lăsaţi în nămol, pentru că nici ei nu lasă România în întuneric. Drept urmare, vă solicit să luaţi măsuri urgente pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă de la CE Oltenia”, scrie în interpelarea liberalului.  

Vîlceanu a şi descris pe scurt condiţiile de muncă ale minerilor: „Toţi angajaţii înţeleg că munca lor nu este uşoară şi nu este lipsită de situaţii dificile. În cariere nu este bine nici vara pentru că temperaturile sunt de zeci de grade Celsius, iar în vremea ploioasă este extrem de greu să-ţi exerciţi meseria pentru că nămolul cuprinde carierele. Oamenii aproape că înoată în nămoale pentru că nu au căi de acces sau maşini în interiorul carierelor şi merg pe jos kilometri întregi. Tocmai din aceste motive, foarte mulţi mineri suferă de boli profesionale”.  

Pentru că ministrul Anton Anton şi-a arătat disponibilitatea de a veni în Gorj, la CE Oltenia, liberalul îi recomandă să nu îşi aleagă o zi cu ploaie: „Domnule ministru, a fost anunţată prezenţa dvs. în judeţul Gorj, la Complexul Energetic Oltenia şi într-una din cariere. Sper, domnule ministru, că nu o să ajungeţi în Gorj într-o zi ploioasă pentru că veţi avea nevoie de cizme înalte pentru a merge prin nămol”.

Vizualizări: 1,275

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: