Vișan: Este imposibil de crezut că se va mai repeta așa ceva

Doru Vișan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a vorbit despre problemele Complexului Energetic Oltenia într-o conferință organizată de CNR-CME. Vișan a subliniat faptul că certificatele de carbon aferente producției de energie de anul trecut au putut fi cumpărate în baza unui credit, dar situația nu se poate repeta. “A fost maximul pe care l-am putut obține, dar nu a fost suficient și a trebuit să apelăm și la împrumut de disponibil în piață, respectiv la ultima rezervă de finanțare pe care am avut-o – Planul Național de Investiții, cu sumele aferente proiectelor de la Turceni și Ișalnița. Este imposibil de crezut că se va mai repeta așa ceva, deoarece nu mai avem cu ce să garantăm”, a avertizat Vișan. “Va trebui să aducem problema la nivelul Guvernului și al celorlalți factori implicați pentru a decide ce facem cu această societate”, a mai spus secretarul de stat, citat de www.energynomics.ro.

Asta înseamnă că anul 2019 va fi mult mai greu decât anul trecut, iar începutul anului 2020 va fi decisiv, deoarece 30 aprilie anul viitor este termen limită pentru achiziționarea certificatelor de carbon pentru producția din acest an.

Guvernanții dau garanții că nu va dispărea cărbunele din piață până în 2030, iar liderii sindicali se bazează și ei pe faptul că România nu are capacități cu care să înlocuiască grupurile pe cărbune. Dar, centrala pe gaze de la Iernut va fi gata în 2020, fiind o centrală cu  o putere instalată de 430 MWh. Tot în 2020 vor începe lucrările la o centrală pe gaze la Deva, de 400 de MWh. De asemenea, se discută de trecerea unor capacități de 800 MWh de la CE Oltenia de pe cărbune pe gaze.

În toamna trecută, autoritățile au constatat că România are o capacitate de producție a energiei electrice de 12.000 de MWh, față de cele 20.000 de MWh vehiculate. “Fără echivoc și fără vreo incertitudine, au lipsit 8.000 de MWh, un volum care a influențat toate deciziile care s-au luat”, a explicat Vișan.

Vizualizări: 3,176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: