Visarta: Nu putem folosi imaginea operelor lui Brâncuși cum ne taie capul

Conducerea Visarta, firma care gestionează, în România, drepturile de autor pentru operele lui Constantin Brâncuși, transmite autorităților că nu există nicio restricție în privința folosirii imaginii sculpturilor, însă trebuie urmată procedura legală.

Magazinul Centrului „Brâncuși”, unde erau vândute obiecte cu operele lui Constantin Brâncuși, a fost închis, iar autoritățile au declarat că produsele cu imaginea operelor brâncușiene au fost retrase de pe piață și că există o interdicție în acest sens. În acest moment, un turist nu are prea multe opțiuni pentru achiziția unui suvenir care să-i amintească de vizita în orașul lui Brâncuși.

Visarta a început să controleze serios comercializarea produselor cu operele lui Brâncuși, în încercarea de eliminare a celor de proastă calitate și care aduc în derizoriu opera. Pictorița Irna Florescu, noua șefă a Visarta, transmite că nu se poate continua ca până acum în ceea ce privește comercizalizarea obiectelor cu opera lui Brâncuși și că totul trebuie să fie legal. “Eu i-am sfătuit și i-am învățat să respecte procedura legală, să respecte legea. Dacă nu respectăm acest lucru, nu putem pretinde să folosim ceva ce e al altuia. Noi avem parteneriat cu societatea din Franța, unde moștenitorul este înscris, dar trebuie respectate niște acorduri de parteneriat prin contract de reciprocitate. Nu poți să vrei gratis și să duci imaginea respectivă în derizoriu. Nu este o restricție împotriva autorităților, nicidecum. (...) Nu s-au gândit că este o legislație care trebuie respectată. Nu se poate folosi gratis și cum ne taie pe noi capul”, explică Florescu. Aceasta susține că Visarta este dispusă să ofere tot sprijinul pentru dosarul de solicitare a dreptului de imagine. Solicitarea este tradusă și trimisă la organizația din Franța, de unde ajunge la moștenitorul drepturilor de autor, Theodor Nicole. Acesta, împreună cu echipa sa, decide dacă acordă sau nu drept.

“Eu i-am sfătuit să urmeze procedura”

Pe de altă parte, autoritățile ar fi interesate de comercizalizarea unor suveniruri, dar șefa Visarta confirmă faptul că nu se prea acordă licență pentru suveniruri, dacă produsul nu este unul de calitate, piața fiind plină de kitschuri. Cu toate acestea, ea îndeamnă autoritățile din Târgu Jiu să solicite licență.

“La suveniruri nu-și prea dă acordul. Nu poți să duci opera în derizoriu și să faci niște kitschuri, să o minimalizezi. Eu i-am sfătuit să urmeze procedura, noi ne facem datoria, traducem documentele și le trimitem în Franța, dar știți cum e, nu poți să știi care va fi răspunsul. Am avut surprize când ne așeptam să-și dea acordul și nu și l-a dat, iar altă dată și l-a dat. Trebuie să încerci. (...) De obicei își dau acordul pentru monografii, albume tipărite, de calitate... Sunt lucruri care s-au autorizat. Dar dacă 15 ani a mers așa...”

Drepturile de autor sunt pe o perioadă de 70 de ani, după care folosirea imaginii operelor este liberă. Cel puțin asta știm noi, pentru că Irina Florescu susține că “drepturile morale sunt pe viață, nu pot face dntr-o operă ce vor ei”.

Șefa Visarta a menționat că va pune pe site-ul firmei întreaga procedură pentru obținerea dreptului de autor în cazul Brâncuși, disponibilă pentru toată lumea, pentru că acest subiect îi dă „mari bătăi de cap”, oamenii nefiind informați.

MOȘTENIRE

Theodor Nicole, moștenitorul drepturilor de autor, nu are legătură cu Brâncuși, ci cu soţii Natalia Dumitresco şi Alexandru Istrati, cei care au avut grijă de Brâncuşi în ultimii ani ai vieţii. Brâncuși le-a lăsat lor moștenirea sa. Cei doi soţi nu au avut copii, iar moștenirea Brâncuși a ajuns la un nepot al acestora. Dreptul de autor este pe o perioadă de 70 de ani de la decesul autorului. În cazul lui Brâncuşi, Thedor Nicole mai deţine drepturile de autor pe o perioadă de opt ani. 

Vizualizări: 1,239

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: