Voturile lui Victor Ponta s-au înmulţit la BEJ Gorj

Zeci de procese verbale încheiate în secţiile de votare după primul tur al alegerilor prezidenţiale au ajuns la Biroul Electoral Judeţean Gorj completate greşit. Acolo unde numărul total de voturi nu bătea cu voturile luate de fiecare candidat în parte, cei de la BEJ au rotunjit după bunul plac. De exemplu, pe procesul verbal al secţiei 57 Motru scrie că Ponta a luat 326 de voturi, iar pe raportarea oficială candidatul PSD este trecut cu 329 de voturi. La multe alte secţii, numărul de buletine folosite adunate cu cele rămase nu bătea cu numărul de buletine primite, dar toate corecţiile au fost făcute din pix la Târgu Jiu. Gorjul este în topul naţional şi la numărul de voturi pe liste suplimentare.

Godineşti, Leleşti, Peştişani şi Scoarţa sunt comunele din judeţul Gorj unde s-au înregistrat cele mai multe voturi pe listele suplimentare în primul tur al alegerilor pentru preşedinţia României. La Godineşti au votat pe liste suplimentare 255 de persoane. De exemplu, la secţia 217 au fost 115 pe lista permanentă şi 77 pe lista suplimentară. La Leleşti au votat pe liste suplimentare, la cele trei secţii, un număr de 279 de persoane.

Primarul din Leleşti, Marian Rotaru, are două explicaţii. „Sunt două explicaţii. Una, că sunt foarte multe gospodării care sunt noi şi oamenii sunt de acolo. A doua este că sunt cetăţeni care au domiciliul în Târgu Jiu şi au case în Leleşti. Că au venit şi din altă parte, or fi venit, dar nu ca să fie ceva organizat sau ceva cu bună ştiinţă. Sunt cel puţin 20 de persoane care au domiciliul în Târgu Jiu şi au case în Rasoviţa, iar în Leleşti sunt foarte mulţi. Le-am şi spus, am făcut şi sesizări în acest sens la Poliţie, să-i determine cumva să-şi facă domiciliul pe Leleşti, dar vin cu fel de fel de scuze”, a comentat primarul Marian Rotaru.

În Peştişani s-au înregistrat 394 voturi pe listele suplimentare de la cele trei secţii de votare. La Scoarţa şi-au exprimat opţiunea pe listele suplimentare un număr de 224 de persoane. Primarul din Scoarţa spune că votanţii sunt din alte localităţi, dar au case în comunele lor. „Foarte mulţi cetăţeni nu şi-au făcut încă domiciliul pe Scoarţa. Sunt circa 8.000 de cetăţeni în realitate, iar conform recensământului sunt 5.000. Unii au domiciliul pe Târgu Jiu. După părerea mea, nu se pune problema de vot multiplu”, a declarat Aurelian Cotârlău, primarul comunei Scoarţa.

Procese verbale completate la BEJ

Pe lângă listele suplimentare, au mai fost probleme la confruntarea proceselor verbale cu cifrele din raportarea oficială a Biroului Electoral Judeţean. La secţia 10 din Motru unde preşedinte a fost Daniel Petcu, nu bat voturile lui Victor Ponta din procesul verbal cu cel din raportare. În procesul verbal apar 326 de voturi, iar BEJ a dat 329 de voturi.

voturi_mai_multe

La secţia 105 din Cărbuneşti apar diferenţe la numărul total al voturilor exprimate. Adică, în procesul verbal semnat de preşedintele secţiei Raul Paschia apar 268 de voturi valabil exprimate, iar în situaţia BEJ 278. Astfel de diferenţe mai apar şi la Albeni, Dănciuleşti, Roşia de Amaradia, Turceni sau Bălăneşti. Însă este o situaţie cel puţin ciudată la Negomir, la secţia 250 din satul Artanu, unde procesul verbal a fost completat de Biroul Electoral şi nu de preşedintele secţiei Adela Cîrciumaru. În procesul verbal s-au completat căsuţele privitoare la urnele mobile - 0, numărul total al alegătorilor din listele permanente- 956 şi numărul buletinele de vot primite- 1.200. Restul au lăsat la latitudinea BEJ-ului. În raportarea oficială s-a completat numărul total al alegătorilor prezenţi la urne-643, numărul alegătorilor de pe listele permanente- 602, pe listă specială- 41, voturi exprimate- 625 şi au hotărât că au fost 18 voturi nule, iar voturi anulate 557. În plus, aceste date sunt trecute în raportul BEJ la secţia 251, nu la secţia 250. Preşedinţii de secţii de votare ori nu habar cum să-şi facă treaba ori aceasta este sarcina lor.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: