Decizia CEDO în cazul Mischie arată strâmba judecată a Înaltei Curţi

CEDO a publicat decizia prin care i se dă dreptate fostului preşedinte al CJ Gorj, Nicolae Mischie, care a susţinut că nu a avut parte de un proces corect în dosarul în care a fost acuzat de introducerea ilegală a unei arme în ţară. Mischie a fost achitat la instanţa de fond, dar condamnat în recurs, pe aceleaşi probe. CEDO arată că probele pe baza cărora o persoană a fost achitată nu pot fi reinterpretate de o instanţă superioară, care poate condamna doar în baza unor probe noi. Decizia CEDO îi aduce lui Mischie 3.000 de euro şi o posibilă rejudecare a dosarului. Mai importantă este pentru practica judiciară din România, cazuri de condamnări la ultima instanţă după achitarea la judecata pe fond fiind numeroase. Gigi Becali, Copos sau Sorin Roşca Stănescu sunt câteva dintre cazurile foarte mediatizate.

Site-ul specializat în probleme de justiție luju.ro a publicat decizia Curți Europene a Drepturilor Omului în cazul lui Mischie contra României, decizie din care reiese că judecătorii de la CEDO interzic reinterpretarea acelorași probe, României fiindu-i atrasă atenția că are obligația de a promova revizuiri în cazul încălcării dreptului la un proces echitabil. Mischie nu numai că nu a avut parte de un proces echitabil în țara în care a devenit baron când era politicianul numărul 1 al Gorjului, dar, acum, când e un pensionar cu multe amintiri din istoria recentă a județului, statul ar trebui să îl mai despăgubească și cu 3000 de euro… lucru pe care, de altfel, acesta îl cam spunea cu un deceniu în urmă.

Martorii ar fi trebuit reaudiaţi

Judecătorii CEDO vorbesc în decizia luată de reinterpretarea probelor de către magistrații români, astfel încât să se ajungă la o condamnare a inculpatului, deși pentru o asemenea condamnare era nevoie, eventual, de noi probe, mult mai concludente. „Mai mult decât atât, pentru a se putea pronunța astfel, Înalta Curte a procedat la o nouă interpretare a declarațiilor unor martori pe care ea nu i-a audiat. Astfel, a întors hotărârile instanțelor inferioare, care l-au achitat pe reclamant în special pe baza declarațiilor pe care acești martori le-au dat în fața lor în timpul audierilor. În condițiile în care aprecierea diferitelor probe a aparținut instanței de recurs, rămâne de reținut că reclamantul a fost condamnat pe baza acelorași mărturii care le-au fost suficiente instanțelor inferioare pentru a se îndoi de acuzații și pentru a motiva achitarea sa. În aceste condiții, omisiunea Înaltei Curți de a-i asculta pe acești martori înainte de a pronunța condamnarea a redus în mod considerabil dreptul la apărare al reclamantului”, se mai arată în sentința publicată de luju.ro.

Magistrații CEDO au constatat că instanța de recurs avea obligația să ceară audierea martorilor, Guvernul susținând prin reprezentanții săi în acest proces că reclamantul nu a cerut audierile respective. Judecătorii CEDO rețin că lui Mischie nu i se poate reproșa o lipsă de interes în procesul său, ceea ce a dus la decizia luată în favoarea sa de magistrații europeni. „Aceste elemente permit Curții să concluzioneze că soluția de condamnare a reclamantului motivată prin aceea că a introdus ilegal o pușcă în România, pronunțată în absența unei audieri directe a martorilor, în condițiile în care acesta fusese achitat de instanțele inferioare, contravine exigențelor unui proces echitabil în sensul Art. 6 paragraful (1) din Convenție. În consecință, a existat o încălcare a Art. 6 paragraful (1) din Convenție".

Istoria armei lui Mischie

În plină perioadă de glorie a lui Mischie, în 2004, înainte de „marea decapitare” a sa de către Victor Ponta și Adrian Năstase, acesta avea în județ un singur și timid adversar, pe Pantelimon Manta, fost șef al PDL Gorj, fost prefect, fost deputat și fost vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj. Într-o conferință de presă, Manta a relatat, în treacăt, despre cum l-a rugat Mischie la revenirea în țară dintr-o vizită făcută în Elveția în 1997, să îi treacă prin vamă o parte dintr-o armă pe care o primise cadou de la un gorjean stabilit în țara cantoanelor. Procurorii s-au autosesizat și Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj l-a acuzat pe fostul baron de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, Mischie explicând atunci că a declarat arma la IPJ Gorj, dar cu o oarecare întârziere, la intrarea în țară el având pașaport diplomatic, ceea ce îl scutea de o serie de controale și formalități la vamă.

Procesul derulat la Tribunalul Gorj și Curtea de Apel Craiova i-a adus lui Mischie achitare după achitare, numai că, la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța a admis recursul procurorilor  și a decis un an cu suspendare. CEDO a reținut însă că decizia de condamnare de la Înalta Curte s-a bazat pe aceleași probe și declarații din dosar pe care instanțele inferioare le folosiseră la achitarea inculpatului. Declarațiile martorilor au fost reinterpretate, fără audierea acestora, lucru criticat de judecătorii de la CEDO, reinterpretarea probelor ducând în ultimii ani la o serie de condamnări pe bandă rulantă la Înalta Curte, ultimul dosar elocvent fiind cel al lui Sorin Roșca Stănescu, arestat săptămâna trecută pentru spălare de bani.

Vizualizări: 517

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: