We want to believe

Azi am trecut iar printr-o criză profesională. Nu mi se întâmplă des, pentru că, din fericire, nu am aproape nici o legătură cu jurnalismul serios. Şi totuşi, chiar şi-n presa de băşcălie pe care o facem noi se pune cele două mari întrebări: cui ne adresăm şi ce-i interesează pe oamenii pentru care scriem? Rezultatele pe care le obţii făcând un sondaj în redacţie sunt total irelevante, pentru că, de obicei, oamenii dintr-o redacţie aparţin aceleiaşi clase sociale şi au, în mare parte, interese comune. Nici despre agenda stabilită de posturile TV de ştiri nu poate fi vorba. Anti-băsiştii au agenda lor, pro-pedeliştii au alta, iar apoliticii de la PRO şi Antena au grupul LABBA (Moni, Iri, Oana şi Pepe).

E nevoie de bani mulţi pentru un studiu de caz serios. Cum bani nu avem, recurgem la un truc mai simplu: ne uităm care-i cea mai citită ştire de pe site-ul realitatea.net, de exemplu. Şi nu dăm nici de Băsescu, nici de Boc, nici de preţul benzinei, nici de criza cu spitalele, nici de scandalul cu drepturile TV pentru Liga I, nici de postul Paştelui. Nu. Cel mai interesant subiect din weekend pentru români (!) a fost declaraţia unui fost agent FBI care susţine că, cităm, ”extratereştrii au haine metalice cu o textură foarte fină şi măsoară 91 cm”. Şi nu, nu e vorba despre Emil Boc, ci chiar despre celebrii extratereştri autopsiaţi la Roswell, caz care a făcut senzaţie în anii '50. E clar, oamenii sunt nebuni. Stau toţi cu posterul lui Fox Mulder pe peretele din spatele biroului (I Want To Believe, sic!) şi visează la extratereştri verzi pe (ceilalţi trei) pereţi.

Cât despre a doua ştire în ordinea interesului cititorilor realitatea.net, nu progresăm prea mult, cel puţin din punctul de vedere al staturii subiecţilor. Trecem de la 91 cm la circa 150 şi de la fiinţe superioare la milionari inferiori. Deci Irinel cu Monica şi, deja cam în umbră, Oana cu Pepe. Ei înşişi nişte extratereştri care par să trăiască într-o cu totul altă lume, copiată mai degrabă din telenovelele proaste cu romi de pe PRO TV decât din viaţa reală. Dacă oamenii sunt tentaţi să creadă în existenţa unor extratereştri micuţi care beau la volan şi fac accident, căzând cu farfuria în New Mexico, nu văd de ce ne-am mira că îi prostesc politicienii în campanii de-atâta amar de vreme.

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: