Xanax dus din Gorj în Norvegia! DIICOT a pus capăt afacerii!

Surpriză matinală făcută ieri dimineaţă de mascaţi şi procurorii DIICOT Târgu Jiu mai multor indivizi din municipiu, dar şi din ţară, implicaţi într-o reţea care se ocupa de mai bine de un an cu traficul unor medicamente cu efecte psihoactive. Aduse ilegal în ţară din Serbia sau procurate direct de la farmaciile noastre, medicamente ca Xanax, Diazepam și Rivotril era scoase peste graniță în cantităţi uriaţe şi vândute tocmai în Norvegia, membrii rețelei asigurându-și venituri uriaşe, afacerea fiind stopată acum de anchetatori, la domiciliile suspecţilor fiind descoperite, de asemenea, cantități impresionante din astfel de medicamente.

Procurorii antimafia au descins ieri la nu mai puțin de 14 adrese din diferite localități, trei dintre acestea fiind situate în Târgu Jiu, pe străzile Panduraș, Ulmului și Pinului, în zona cartierului Obreja, romii de aici fiind convinși că nu au comis nicio ilegalitate. Ei au țipat și urlat la ziariști atunci când mascații au plecat la dube cu suspecții, dar și cu baxuri întregi de medicamente confiscate și care urmau să ajungă pe piața norvegiană, romii spunând, ca de fiecare dată, că nu au făcut „nimic”. Anchetatorii sunt de altă părere și susțin că gruparea în care aceștia aveau rolul de cărăuși e mult mai complexă, motiv pentru care descinderi au fost efectuate și la Târgu Cărbunești, dar și la Șimian, în Mehedinți, la Cluj, Timișoara și București, precum și în județul Dolj. Informațiile strânse în dosar până acum arată că afacere cu medicamente cu efect psihoactiv a început în 2014 și, până acum, le-a asigurat membrilor grupării venituri considerabile.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014-2015, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, membrii grupului infracţional organizat  au procurat ilegal atât din România, cât şi din Republica Serbia şi Bulgaria  medicamente cu efecte psihoactive pe care le-au comercializat pe raza judeţelor Mehedinţi şi Gorj, cu sume cuprinse între 25-60Ron/cutie, în raport de concentraţia comprimatelor. Din probatoriul administrat în cauză s-a stabilit că activitatea infracţională era structurată pe paliere, începând cu procurarea, distribuirea, vânzarea şi transportul acestor medicamente din România în Norvegia, unde erau comercializate    prin intermediul membrilor grupului”, a transmis DIICOT printr-un comunicat de presă.

Luau direct din depozite

Sute de mii de comprimate au fost scoase ilegal din țară în ultimul an și vândute la mii de kilometri distanță, marfa fiind luată cel mai adesea direct din depozitele unor farmacii, în grupare fiind implicați și farmaciști a căror identitate nu a fost făcută publică deocamdată. Nu mai puțin de 12 persoane au fost aduse ieri la audieri la Târgu Jiu, audieri care s-au întins până spre miezul nopții, în cursul acestei zile persoanele reținute urmând să fie duse în fața unui judecător de drepturi și libertăți care va decide dacă emite sau nu mandate de arestare preventivă pe numele lor.

„S-a stabilit că membrii grupului  procurau drogurile de risc  de la dealeri de medicamente care la rândul lor le obţineau de la diferite depozite de medicamente din România. Ulterior, medicamentele  erau  distribuite către alţi membri ai grupului infracţional ce îsi desfăşura activitatea infracţională pe raza judeţelor Mehedinţi şi Gorj  şi care asigurau  finanţarea şi apoi transportul în afara ţării. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare, au fost găsite şi ridicate 55.000 de comprimate de medicamente având în componență substanțe cu efect psihoactiv, 200.000 de țigarete fără timbru fiscal, 30.000 de lei, precum și o armă cu glonț de calibru 8 mm. Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Serviciul Român de Informaţii”, spune DIICOT.

Vizualizări: 258

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: