Zece reguli de conduită pentru schiori

Federatia Internationala de Schi a stabilit 10 reguli de conduită pentru schiorii care utilizeaza partiile sau traseeele de schi.

1. Atenţia la persoanele din jur. Fiecare schior trebuie să schieze în aşa fel încât să nu puna în pericol viaţa altui schior sau să îi cauzeze acestuia un prejudiciu.

2. Viteză controlată şi schiat responsabil. Fiecare schior trebuie să îşi adapteze viteza şi maniera proprie de a schia la nivelul său de cunoştinţe, starea zăpezii, gradul de dificultate a pârtiei, condiţiile metereologice, precum şi la densitatea traficului de pe pârtie.

3. Alegerea corectă a culoarului. Schiorul care coboară pe pârtie trebuie să îşi aleagă cu grijă culoarul, astfel încât să nu pună în pericol schiorii aflaţi în aval.

4. Depăşirea. Depăşirea celorlalţi schiori este permisă doar de sus în jos, fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu o condiţie: depăşirea trebuie să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluţie neaşteptată a celui ce urmează a fi depăşit.

5. Traversarea pârtiei sau reluarea parcursului după o oprire temporară. Cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului după o oprire temporară, fiecare schior trebuie să se asigure prin examinarea traficului din amonte şi aval, că atât el, cât şi ceilalţi schiori, sunt în afara oricărui pericol.

6. Staţionarea pe pârtie. Exceptând urgenţele, fiecare schior trebuie să evite staţionarea pe pârtie, mai ales în porţiunile înguste sau cu vizibilitate redusă. Un schior căzut într-o astfel de porţiune este obligat să o elibereze pârtia în cel mai scurt timp.

7. Urcarea şi coborârea la pas. Schiorul trebuie să utilizeze doar marginea pârtiei în cazul în care urcă sau coboară la pas.

8. Respectarea indicatoarelor şi a marcajelor. Fiecare schior trebuie să respecte indicatoarele de semnalizare şi balizele de marcare instalate pe pârtie.

9. Acordarea de ajutor în caz de accidente. În caz de accident, fiecare schior este obligat să anunţe postul de prim ajutor şi să acorde sprijin la transportarea schiorului accidentat.

10. Obligativitatea legitimării. Fiecare schior, fie că este martor sau direct implicat într-un accident, de cauzarea căruia se face vinovat sau nu, este obligat să se legitimeze.

Vizualizări: 1,174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: