Zeci de liceeni donează sânge

Zeci de liceeni din Târgu-Cărbunești vor dona sânge. Elevii sunt așteptați la Centrul de Transfuzii din Târgu Jiu să facă o faptă bună. Transportul lor va fi asigurat de Primăria Târgu-Cărbunești și este prima acțiune amplă de donare din ultimele luni. Din cauza pandemiei, tot mai puțini donatori au trecut pragul instituției, deși nevoia de sânge este tot ridicată.

Joi, circa 30 de liceeni vor veni la Târgu Jiu să doneze sânge. “Sunt înscriși pentru joi cei de la Colegiul Național Tudor Arghezi. Mai avem încă un colegiu din alt oraș din Gorj, care se prezintă periodic la donare. Joi vor fi 28 de tineri. Sunt elevi toți. Este o implicare fenomenală atât a conducerii colegiului, a primăriei care sprijină transportul de la școală și retur și a asistenților medicali comunitari care promovează astfel de acțiuni”, a anunțat Nicoleta Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzii din Târgu Jiu.

Medicul Căluțoiu a explicat că pandemia a făcut ca tot mai puțini donatori să treacă pragul Centrului de Transfuzii. Cei mai mulți dintre donatori au mers să doneze sânge pentru prieteni ori rude bolnave care aveau nevoie de o transfuzie.

„Sunt zile în care nu se prezinte nici 10-12 donatori. Luni, de exemplu, au fost 46 de donatori. 34 au rămas la donare. Doar 6 au venit nețintiți, adică nu au venit să doneze neapărat pentru cineva anume. Cei care vin pentru prieteni, membri din familie tind să ascundă anumite lucruri despre sănătatea lor, gândindu-se că dacă nu pot dona, poate pacientul pentru care vor să doneze nu va primi sânge, ceea ce este total greșit. Noi, prin ce discutăm cu fiecare în parte în cadrul consultației, încercăm să obținem toate informațiile să asigurăm produse sigure pentru cei care sunt în spitale”, a mai spus Căluțoiu, la Tele3.

Pentru că tot mai mulți gorjeni sună și se interesează când va mai ajunge caravana de donare de sânge și la ei în localitate, directorul centrului a anunțat că încearcă să cumpere o autosanitară ca să se poată deplasa în teren și cei care doresc să salveze o viață să poată dona sânge. Un autocar unde este posibilă o astfel de acțiune este pus la dispoziția întregii zone de sud-vest a României, așa că este destul de greu să ajungă prea des în Gorj.

Vizualizări: 860

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: