Zeci de mineri diagnosticaţi anual cu boli profesionale

Condiţiile grele în care lucrează mii de salariaţi ai CE Oltenia fac ca anual să se înregistreze zeci de cazuri de boli profesionale. Direcţia de Sănătate Publică Gorj anunţă că numai anul trecut s-au înregistrat 23 de cazuri de boli profesionale sau legate de profesie la salariaţii complexului. Acestea sunt numai situaţiile semnalizate de clinicile de boli profesionale, însă numărul celor care s-au îmbolnăvit din cauza condiţiilor de lucru din unităţile miniere şi energetice este mult mai mare, asta pentru că nu toţi salariaţii complexului care s-au îmbolnăvit au ajuns în una din cele şase clinici existente în ţară.

Conform medicilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, anul trecut au fost declarare 15 cazuri de boli profesionale şi alte 8 legate de profesie, cei afectaţi fiind angajaţi ai CE Oltenia. Conform medicului primar Olimpia Trocan de la Compartimentul Medicina Muncii, cele mai multe diagnostice au fost de polidiscopatii cervicale, lombare şi hernii de disc, respectiv 7 cazuri. Astfel de situaţii s-au întâlnit la salariaţii complexului care ridică sau transportă fel de fel de greutăţi, mai ales că transportul prin carieră a fost redus substanţial.

Minerii au mai fost diagnosticaţi cu silicoză (2 cazuri), cauzată de concentraţiile mari de siliciu care însoţesc straturile de cărbune, pneumoconioze la cărbune (3 cazuri), ce sunt cauzate de pulberile de cărbune, dar şi bronşite cronice profesionale (1 caz). „Pneumoconioză este o boală ireversibilă. Înseamnă fibroză pulmonară. Plămânul se fibrozează. Îi scade funcţia ventilatorie, apare disfuncţie de respiraţie. Acele pulberi de diametru mic sunt cele mai periculoase. Se depun în alveolă, se acumulează în timp şi începe un proces al lor de distrucţie”, a explicat medicul primar Olimpia Trocan de la Compartimentul Medicina Muncii al DSP Gorj. 

Aceste cazuri sunt numai cele semnalizate de către clinicile de boli profesionale, însă numărul minerilor şi energeticienilor care s-au îmbolnăvit la locul de muncă este mult mai mare. Nu toţi cei care se îmbolnăvesc ajung în clinici de boli profesionale. Sunt situaţii în care salariaţilor le este teamă să declare o boală profesională pentru a nu pierde locul de muncă.

Şi bolnavi, şi fără drepturi

Administraţia CE Oltenia a remis un comunicat de presă prin care a raportat un număr de 98 de persoane cu boli profesionale în minerit, la un număr de 18.700 de angajaţi, menţionând că aceste boli au fost dobândite în mare parte înainte de înfiinţarea companiei. În ciuda condiţiilor grele de muncă, administraţia CE Oltenia şi-a propus să ia minerilor începând din acest an sporul de carieră, de 10%.

Pentru că prezintă astfel de boli profesionale, personalul afectat ar trebui să primească bilete de tratament. Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a propus sindicatelor şi scoaterea bonusului privind acordarea de bilete de odihnă şi tratament, dar şi înjumătăţirea fondurilor acordate în caz de deces sau boli grave. 

Bălăceanu: Foarte mulţi salariaţi sunt afectaţi

Sindicaliştii spun că în realitate numărul minerilor care s-au îmbolnăvit la locul de muncă este mult mai mare decât cel declarat de administraţia companiei. Astfel stând lucrurile, liderii de sindicat cer păstrarea sporului de carieră în cuantum de 10% ce a fost acordat până acum tocmai pentru faptul că lucrează în condiţii extrem de grele. „Pe vremea asta marea majoritate a autobuzelor care în mod normal ar trebui să plece la 3.30-3.45 conform regulamentului intern pleacă după ora 4 şi tot aşa la fiecare schimb. Drumurile de acces sunt cele care sunt, nici condiţiile sociale nu sunt lucruri cu care să ne lăudăm. Şi aprovizionarea cu echipamente lasă de dorit. Mi-a ajuns la ureche acel comunicat al administraţiei care se referă la cele 98 de persoane care au boli profesionale. Nu înseamnă că asta e sănătatea în rândul salariaţilor. Hai să vedem din medicale, din acte doveditoare ce înseamnă bolile legate de profesie, respectiv herniile, reumatismele. Nu-i numai asta. Nu e acesta adevărul. Foarte mulţi salariaţi sunt afectaţi. Ar trebui păstrat sporul de carieră şi extins către toţi salariaţii, pentru că nu îl au decât cei din fosta SNLO”, a spus Gabriel Bălăceanu, şeful Departamentului Rovinari al Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO).

Fără echipamente de protecţie

Bălăceanu a mai spus că anul trecut administraţia CE Oltenia nu a acordat echipamentele de iarnă minerilor.  Echipamentele pentru sezonul rece ar putea ajunge la mineri, dar cel mai probabil în sezonul estival. „Anul trecut au fost probleme cu aprovizionarea echipamentului pe timp de iarnă. La nivel de Rovinari, nu s-a acordat. Trebuia dată o salopetă mai groasă şi deja s-a trecut în anul acesta. L-ar achiziţiona acum în ianuarie şi să-l dea prin martie, chiar am discutat situaţia aceasta în timpul negocierii”, a mai spus sindicalistul. 

De altfel, mulţi mineri sunt nevoiţi să poarte salopete cu SNLO pe spate, deşi compania nu mai există de câţiva ani.

Vizualizări: 871

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: