Zeci de primari noi în Gorj. Ce primari au plecat acasă!

Circa 20 de nume noi sunt la primăriile din Gorj după alegerile de duminică, 5 iunie. Dacă la unele primării era de aşteptat, pentru că nu au mai candidat primarii în funcţie, la altele rezultatele i-au luat pe nepregătite pe perdanţi.

Cel mai surprins de pierderea alegerilor pare să fie primarul PSD din comuna Turcineşti, care a fost la un singur vot de un nou mandat. La primărie s-a instalat liberalul Dumitru Modrea, cu 434 de voturi, în timp de Gogălniceanu a luat 433 de voturi.
Sunt şi doi primari de oraşe care şi-au pierdut mandatele, ambii de la PNL. Primarul Dumitru Gâlceavă de la Turceni a fost abia pe locul al treilea, cu 879 voturi, fiind devansat de Cristina Cilibiu de la PSD, care a obţinut 1707 voturi, dar şi de candidatul ALDE Ion Cornescu. Interesant este că liderul PNL Dan Vîlceanu l-a vrut pe Cornescu drept candidat, dar nu a fost lăsat de partid să dea la o parte un primar în funcţie.
Un al doilea primar de oraş care şi-a pierdut mandatul este Mihai Mazilu de la Târgu Cărbuneşti. Primăria a fost câştigată de un profesor din localitate, Dănuţ Birău, susţinut de PSD, care nu a fost cotat cu mari şanse la începutul campaniei.

Liberalii au cucerit cele mai multe localităţi
Sunt şi primari de comune care au candidat şi au pierdut. La Băleşti Aristică Paicu a fost primar mai multe mandate, dar în 2016 a fost dat la o parte de PSD, în favoarea unui candidat mai tânăr. Supărat, Paicu a candidat de la socialişti şi a obţinut un rezultat modest. Primăria a fost pierdută nu numai de Paicu, ci şi de PSD, noul primar din Băleşti fiind Irinel Ungureanu de la PNL.
Şi la Drăguţeşti, primarul interimar în funcţie, Gheorghe Butan de la PSD, a pierdut în faţa lui Vasile Moşoiu – PNL. Moşoiu revine la primărie după o pauză de un an, mandatul fiindu-i încetat din cauza unei condamnări cu suspendare. Potrivit unor surse, Prefectura va analiza din nou posibilitatea încetării mandatului lui Moşoiu.
O altă localitate de lângă Târgu Jiu în care primarul în funcţie a pierdut este Stăneşti. Vasile Pîrvulescu de la PSD a fost învins de liberalul Ştefan Blideanu. PSD lua în calcul eşecul lui Pîrvulescu şi chiar îşi propusese să vină în faţa electoratului cu un alt candidat, Tiberiu Tătaru, dar a renunţat la idee.

Primari trimişi la pensie
Elena Mosor este un alt primar în funcţie învins duminică la vot. Mosor era primar din ’90 şi părea imbatabilă, dar liberalul Daniel Floarea a reuşit să o trimită la pensie.
O primăriţă cu ştate vechi care a pierdut alegerile este Maria Dumitraşcu de la Berleşti, care de această dată a fost învinsă de veşnicul ei contracandidat Iulian Berlescu, liberal.
Surprinzător a fost şi eşecul social-democratului Dumitru Cornea Victora la Albeni, care a fost învins de Ionuţ Silviu Stan de la UNPR, singurul primar al acestei formaţiuni politice.
Liberalul Constantin Drăgoescu a reuşit să-l învingă la urne pe Dănuţ Bălu, primarul PSD din Fărcăşeşti. Cu circa un an mai devreme, Drăgoescu era şeful pesediştilor din localitate, iar Bălu al pedeliştilor, dar schimbul de locuri s-a dovedit a fi benefic pentru Drăgoescu.
Primarul de la Muşeteşti, Ion Ciobea de la PNL, a pierdut şi el lupta electorală, fiind învins de Cosmin Băban de la PRU. Şi primarul liberal de la Scoarţa, Aurelian Cotârlău, a fost trimis acasă de electorat, care l-a preferat pe Ion Stamatoiu de la PSD. Partidul Mişcarea Populară a produs o surpriză la Stejari, unde Robert Păiuşi l-a învins social democratul Ştefan Lupu.
Liberalul Vasile Vlăduleanu nu este chiar un primar nou, el revenind însă în funcţie la Primăria Bîlteni după o pauză de patru ani. Acolo s-au perindat mai mulţi primari într-un mandat, din cauza arestării celui ales în 2012.
Ion Ianăşi, liberal, va fi timp de patru ani primar la Vladimir, unde l-a învins pe Marius Vijulan.
NU AU CANDIDAT
Aceştia nu sunt singurii primari noi. Lor li se adaugă cei din localităţile unde primarii în funcţie nu au candidat. Gigel Jianu – PNL este ales primar la Motru, Robert Filip – ALDE la Rovinari, Aurariu Coman – PSD la Godineşti, Laurenţiu Turcilă – PSD la Leleşti, Cosmin Pigui – PSD la Peştişani, Oiţă Tudor – PSD la Negomir, Gheorghe Epure – PSD la Polovragi.
CONFIRMĂRI
În Gorj mai sunt şi primari care au condus interimar primăriile în ultimele luni, dar acum şi-au câştigat funcţia prin vot. Este cazul lui Serafim Antonie la Padeş şi Aristică Coiculescu la Arcani.
CONTINUITATE
Primarii care îşi continuă mandatele sunt: Florin Cârciumaru la Târgu Jiu, Constantin Bobaru la Bumbeşti Jiu, Constantin Radu la Ţicleni, Marian Slivilescu la Tismana, Dumitru Leuştean la Novaci, Ilie Petroi la Aninoasa, Dumitru Turbăceanu la Baia de Fier, Ovidiu Pungan la Bălăneşti, Adrian Mangu la Bărbăteşti, Victor Geogia la Bengeşti Ciocadia, Gheorghe Bilea la Bolboşi, Ţucu la Borăscu, Stoichiţoiu la Brăneşti, Nioaţă la Bumbeşti Piţic, Ciocea la Bustuchin, Vulpe la Cîlnic, Cătănoiu la Căpreni, Ţuilă la Cătunele, Tăloi la Ciuperceni, Vamvu la Crasna, Drăguşin la Cruşeţ, Andronesu la Dănciuleşti, Rusu la Dăneşti, Pasăre la Dragoteşti, Alpredi la Glogova, Cârstea la Hurezani, Tătaru la Ioneşti, Guşiţă la Jupâneşti, Drăgulescu la Licurici, Băluţă a Logreşti, Gaşpar la Mătăsari, Grigorie Petre la Plopşoru, Cotojman la Roşia de Amaradia, Cîmpeanu la Runcu, Şerbănescu la Schela, Jurebie la Săcelu, Ardeiu la Samarineşti, Drăghici la Săuleşti, Bucurescu la Slivileşti, Buşe la Stoina, Vasilescu la Ţânţăreni, Bîldea la Teleşti, Bîrcă la Turburea, Calotă la Urdari şi Pîrjol la Văgiuleşti.

Vizualizări: 6,537

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: