Ziua de 1 Noiembrie în istorie

În 1337 a începe Razboiului de 100 de ani (1337 – 1453) dintre Franța și Anglia.

În 1599 are loc intrarea triumfală în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul (1599-1600). Transilvania intra sub stăpânirea domnului muntean.

În 1784 a izbucnit marea Răscoală Țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan.

Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan

Răscoală Țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan a izbucnit la 2 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități.

Cea mai asuprită categorie socială era cea a iobagilor, adică a ţăranilor săraci, aserviţi feudalilor transilvăneni. O condiţie aparte aveau iobagii români. Aceştia, deşi majoritari, nici măcar nu erau recunoscuţi ca naţiune conlocuitoriare. De asemenea, religia lor nu era recunoscută oficial.La rascoala au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. 

Horea, un moţ din Apuseni, fostă „cătană imperială”, dar şi delegat al ţărănimii la împăratul Iosif al II lea, a devenit liderul mişcării. Horea era un om inteligent şi umblat, izitase de mai multe ori Viena şi avea pregătire militară. Horea a fost secondat de Ion Oargă, zis Cloşca, şi de Crişan, ambii moţi. Crişan a chemat iobagii la luptă cu ocazia unui târg la Brad, în numele lui Horea. Crişan le-a spus ţăranilor că Horea avea un ordin al împăratului ca ţăranii să se poată înrola şi să renunţe la slujba faţă de stăpânii feudali. Transilvania avea să ardă timp de câteva luni.

Pentru a câștiga timp, autoritățile militare și civile au semnat armistiții cu răsculații la Tibru, Valea Bradului și Sălciua. La Brad, Lupșa și Râmeț au avut loc lupte grele între răsculați și trupele imperiale, succesul favorizându-i pe țărani. Dar, la 7 decembrie, țăranii au fost învinși la Mihăileni, iar peste o săptămână, Horea a cerut oamenilor să se retragă la casele lor pe timp de iarnă.

Cei trei conducatori ai miscarii au fost prinsi. Crișan s-a spânzurat în închisoare, iar Horea și Cloșca au fost supuși celei mai grele pedepse prin frângerea cu roată. 

Vizualizări: 695

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: