Ziua de 29 Octombrie in istorie. Regina Maria a României

In 1688 a inceput domnia lui Constantin Brancoveanu in Tara Romaneasca.

In 1863 reprezentanți a optsprezece țări s-au întâlnit la Geneva și au căzut de acord pentru înființarea Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Crucia Roșie este o instituție umanitară private ce are ca scop protejarea vieții și demnității victimelor conflictelor armate naționale și internaționale.

In 1875 s-a născut Regina Maria a României.

Regina Maria a României - „Am România în gând, inimă și suflet”

S-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia, a fost fiica lui Alfred al Marii Britanii şi Irlandei, Principe de Saxa-Coburg-Gotha, Duce de Edinburghşi a Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei. Astfel, Principesa Maria era nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii şi a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Copilăriei si-a petrecut-o în Anglia. Educaţia primită de prinţesa Maria a fost una cu adevarăt regală, credea cu tarie in scopul divin ar regilor si in misiunile lor.

S-a casatorit cu Principele Moştenitor al României, Ferdinand, la doar 17 ani, iar prin căsătoria cu catolicul Ferdinand, Maria a pierdut locul din Linia de Succesiune la Coroana Marii Britanii. Cei doi au avut şase copii: Principele Carol – viitorul Rege Carol al II-lea, Principesele Elisabeta şi Mărioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana şi Principele Mircea – care a murit la doar trei ani din cauza febrei tifoide, constituind una din marile drame ale existenţei Reginei.

Ea s-a implicat activ în viaţa politică, având întâlniri cu miniştri şi diplomaţi, susținându-și fervent punctele de vedere. Înainte şi după izbucnirea Primului Război Mondial, Regina Maria a dedicat cu generozitate timp şi energie, soldaților răniți pe front și bolnavilor de tifos și holeră, a coordonat colaborarea cu Crucea Roșie, a organizat spitale de campanie și a strâns fonduri pentru serviciul de ambulanță, primind supranume precum ”Regina soldat” sau ”mama răniților”.

După anii de război, Regina vizitează Franţa şi Marea Britanie, pentru a pleda cauza ţării la Conferinţa de Pace de la Paris impresionând prin puterea ei de convingere, spre a obţine recunoaşterea visului istoric al românilor: România Mare.

Regina Maria s-a îmbolnăvit în 1936, confruntându-se cu violente hemoragii interne, fără a se cunoaşte cu exactitate detaliile bolii, suspectându-se varice pe esofag sau chiar cancer. A plecat la tratament în străinătate, dar era prea târziu.

Stia că sfarşitul ii este aproape şi a droit sa moră la Pelişorul ei drag. S-a întors in tară cu trenul într-un iulie canicular. A fost atat de iubită de romani, în cât in fiacre gară o aşteptau oameni de rand cu galeti cu apă pentru a arunca pe tren, încercând în acest fel să îi facă putin mai “racoroasă” călatoria. A murit la Sinaia, la Pelişor, în Camera de Aur, la 18 iulie 1938, la vârsta de şaizeci şi doi de ani.

Vizualizări: 589

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: