Ziua de 1 Septembrie în istorie. Al Doilea Război Mondial

În 1939  Germania nazistă a invadat Polonia, declanșând al Doilea Război Mondial.

În 1893  Parlamentul României a promulgat Legea asupra Jandarmeriei Rurale, actul de naştere al Jandarmeriei Române.

În 1904 a avut loc prima cursă de automobile din România, fiind printre primele 6 ţări din lume care au organizat concursuri auto, după Franţa, SUA, Germania, Italia şi Austria. 

Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial

În urmă cu exact 83 de ani, la 1 septembrie 1939, trupe germane treceau frontiera cu Polonia. Atacul a dezlănţuit cel de-al doilea Război Mondial, cea mai mare catastrofă a secolului trecut. In acest conflict au fost implicate majoritatea tarilor lumii, formau doua alianțe militare: Aliatii si Puterile Axei.  Cei mai importanți participanți și-au dedicat întreaga capabilitate economică, industrială și științifică efortului de război, într-o stare de „război total”, ștergând distincția între resursele civile și cele militare. Marcat de moartea masivă a civililor, inclusiv de Holocaust (în care au fost uciși aproximativ 11 milioane de oameni) și de bombardamentele strategice ale centrelor industriale și demografice (în care au murit aproximativ un milion de oameni, și în cadrul cărora s-au distins bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki), el a dus la între 50 și 85 de milioane de decese, mai mult decât orice alt conflict⁠ din istoria omenirii.

Al Doilea Război Mondial a schimbat alinierea politică și structura socială a lumii. Imediat după război a luat ființa Organizația Națiunilor Unite (ONU) organizație ce promova cooperarea internațională pentru a preveni conflictele viitoare. Marile puteri victorioase—Statele Unite, Uniunea Sovietică, China, Regatul Unit și Franța—au devenit membri permanenți⁠ ai Consiliului de Securitate al ONU. Uniunea Sovietică și Statele Unite au devenit superputeri rivale, pregătind scena pentru Războiul Rece, care a durat aproape jumătate de secol. În același timp, influența unor mari puteri europene s-a diminuat, în timp ce a început decolonizarea Asiei⁠ și Africii. Cele mai multe țări ale căror industrii au fost afectate s-au reorientat spre redresarea economică⁠. Integrarea politică, mai ales în Europa, a apărut ca efort de a pune capăt dușmăniilor dinainte de război și de a crea o identitate comună.

Vizualizări: 618

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: