Ziua de 30 august în istorie. Înființarea Securității

În 1265 prima menţiune documentară a Hunedoarei.

În 1940 a fost încheiat Dictatului de la Viena, prin care România a fost nevoită să cedeze Ungariei, Nord-vestul Transilvaniei.

În 1948 prin decret lege se înfiinţează şi organizează Direcţia Generală a Securităţii Poporului (Securitatea), organ de represiune comunist conceput după modelul poliţiei politice sovietice.

Securitatea -  instrumentul informativ-operativ al Partidului Comunist

Securitatea a fost, oficial, înființată prin decretul nr. 221 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a RPR (Republica Populara Romania). Inițial a purtat numele de Direcția Generală a Securității Poporului. Si-a început funcționarea mediat după lovitura de stat din 23 august 1944, când Ministerul Afacerilor Interne a fost infiltrat masiv de comuniști. Avea ca scop înlocuirea serviciilor secrete din țările ocupate de URSS cu structuri de tip sovietic. Șeful Securității avea rang de ministru în cadrul Consiliului de Miniștri

Departamentul Securității Statului din cadrul Ministerului de Interne, avea următoarea organizare:

·       Direcția I - Informații Interne

·       Direcția a-II-a - Contraspionaj Economic

·       Direcția a-III-a - Contrainformații

·       Direcția a-IV-a - Contraspionaj militar

·       Direcția a-V-a - Securitate și Gardă

·       Direcția a-VI-a - Anchete Penale

·       Opt unități speciale: Luptă Antiteroristă, Filaj, Serviciul de Protejare a Secretelor de Stat, Serviciul Independent pentru Comerț Exterior, Centrul de Informatică și Documentare, Serviciul D - Dezinformare, Serviciul Independent Secretariat-Juridic, Serviciul Independent Învățământ-Mobilizare.

În anchetele lor, cadrele securității nu se fereau să folosească excesul de zel și brutalitatea, în unele cazuri izolate, în cadrul anchetelor, s-a folosit chiar și tortura pentru obținerea unor informații considerate utile în diverse cazuri. Se distingeau două feluri de tortură, cea fizică, unde se foloseau diverse tipuri de agresiuni fizice, și cea psihică în care cel anchetat era amenințat cu represalii asupra familiei.

După căderea comunismului, majoritatea ofițerilor securității și colaboratorii au făcut cariere fulminante în afaceri, presă şi politică.

Vizualizări: 731

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: