Ziua de 29 august în istorie. Maria Lătărețu

În 1526 armata otomană condusă de Suleiman Magnificul a învins în Bătălia de la Mohács, forţele Regatului Ungariei

În 1916 Primul Război Mondial - Bucureștiul devine a treia capitală europeană (după Paris și Londra) care a fost bombardată de aviația germană.

În 1937 Maria Lătăreţu debuta la Radio București, în emisiunea „Ora satului”.

Maria Lătăreţu - privighetoare a cântecului românesc

S-a născut pe 7 noiembrie 1911 la Bălceşti, în judetul Gorj. Făcea parte dintr-o familie, modestă cu lipsuri materiale și de aceea, de mic copil, a trebuit să muncească pentru a-şi sprijini familia. A cântat de mică la hore, nunţi şi petreceri boiereşti, iar fratele ei o acompania la chitară.

La doar 17 ani, Maria Lătăreţu s-a căsătorit cu vioristul Mihai Lătăreţu din comuna Leteşti, aceștia cântând împreună mulți ani.

La 22 de ani, în 1933, Maria Lătăreţu, a ajuns pentru prima dată la București cântând pentru o perioada intr-un restaurant traditional.

În anul 1937, fiind reîntoarsă în județul natal, a fost descoperită de o echipă de folcloriști care au fost încântați de calitățile vocale ale artistei. Aceștia i-au deschis calea studioului de înregistrări și a radioului.

 Până în 1949 a cântat cu taraful soţului ei şi mai apoi a devenit prim-solistă a Orchestrei „Barbu Lăutaru” a Institutului de Folclor. Acesta a fost locul de muncă de la care a ieşit la pensie în 1966. De-alungul carierei sale, Maria Lătăreţu a străbătut întreaga ţară în concerte de răsunet. A întreprins o serie de concerte în străinătate, în ţări precum URSS, Grecia, Cehosolvacia, Polonia, Elveţia, Turcia sau Egipt.

A avut o viață de poveste în carieră, însă cu multe traume pe plan personal. A avut șase copii, dintre care pe cinci i-a îngropat. În ciuda dramelor trăite, nu a renunţat la dragostea pentru cântec. S-a dedicat pasiunii sale, din care însă nu a strâns niciodată o avere.

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, casa din Bucureşti  a Mariei Lătăreţu a fost complet distrusă de bombardamente. Cântăreaţa s-a retras atunci în Gorj. Pentru că şi-a construit o casă mare la Târgu Jiu, artista a fost inclusă de comunişti şi categoria burghezilor, iar casa i-a fost confiscată.

Pe 27 septembrie 1972, Maria Lătăreţu se afla la Româneşti, judeţul Botoşani, pentru un spectacol, acolo dupa ultimul cântec interpretat, artista a făcut comoție cerebrală și nu a mai putut fi salvată. Ultima înregistrare video a artistei fusese făcută cu doar 8 zile în urmă. Ca un testament și o ironie sumbră a sorții, artista a cântat “Vă las cântecele mele”.

Vizualizări: 929

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: