Ziua de 24 martie in istorie

În 1905 Moare scriitorul francez Jules Verne, parintele romanului de anticipatie modern.

În 1948  Debutul prozatorului Marin Preda, cu volumul de nuvele “Intalnirea din pamanturi”.

În 1990 Poezia „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu devine imnul național al României post – comuniste.

Jules Verne

Jules Verne s-a născut la Nantes, a fost cel mai mare într-o familie cu cinci copii. A urmat cursurile Colegiului Saint-Stanislas, o instituție religioasă conformă spiritului catolic strict al tatăului. Între 1844 și 1846, intră la liceul Regal, a luat bacalaureatul la Rennes cu mențiunea "foarte bine" pe 29 iulie 1846.

În luna iulie a anului 1848 se muta la Paris pentru a studia Dreptul, ajunge in capitala in perioada revolutiilor pasoptiste. In acelasi an, Jules Verne începe să scrie operete, împreună cu Michel Carre, iar când tatăl său va afla că fiul său se dedică literaturii şi nu Dreptului, îi va anula orice susţinere financiară. În cadrul unor saloane literare, pe Alexandre Dumas, care îl va sprijini în lansarea carierei sale literare.

În anul 1857, Jules Verne se căsătoreşte cu Honorine de Viane Morel, o văduvă cu două fiice, Suzanne şi Valentine, şi cu care Verne a mai avut un copil, pe Michel Jean Verne.

În anul 1863, Verne a publicat ”Cinci săptămâni în balon”, prima carte din seria de ”călătorii extraordinare”, care a fost foarte bine primită de public.

Jules Verne a calatorit foarte mult impreuna cu familia sa, au vizitat SUA, au navigat pe mare izitând multe ţări europene. Aceste călătorii au reprezentat sursa de inspiraţie pentru carile sale.

Jules Verne a rămas cel mai tradus scriitor francez, operele sale fiind transpuse în versiuni în peste 140 de limbi. România este prezentată în câteva din scrierile lui Jules Verne.

 S-a stins la 24 martie 1905, la vârsta de 77 de ani si este inhumat în cimitirul La Madeleine din Amiens.

Vizualizări: 679

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: