Ziua de 29 septembrie în istorie

In 1888 a încetat din viaţă poeta Iulia Haşdeu, fiica scriitorului B.P. Haşdeu; (nascută la 14 noiembrie 1869).

In 1910 s-a născut la Vața de Sus, parintele ieromonah si teologul român Arsenie Boca, a decedat la 28 noiembrie 1989, Sinaia, jud. Prahova.

In 2018 record mondial stabilit la Alba Iulia cu cea mai mare harta a unei tari.

Iulia Haşdeu


Iulia Hasdeu s-a născut la 14 noiembrie 1869, la Bucureşti, fiind fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu şi a Iuliei Faliciu. Copila a fost botezată cu acelaşi nume ca al mamei ca un semn de suprem omagiu adus soţiei.

Iulia Hasdeu a fost un copil genial şi precoce, la vârsta de doi ani învăţa limba franceză, la cinci ani scria nuvele, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani devenea prima româncă înscrisă la prestigioasa Universitate Sorbona, depăşind legile firii şi, prin toate aceste realizări, uimind toţi intelectualii acelor vremuri. A scris poezii de o profunzime uimitoare, avea aptitudini remarcabile pentru pictură, era pasionată de muzică, avea o voce minunată şi absolvise Conservatorul. 

Semn al calităţilor sale de excepţie, la vârsta de doar opt ani, în anul 1877, a dat examenul cumulat pentru clasele I-IV, iar la vârsta de 11 ani, a scris piesa de teatru, o tragedie în trei acte. Fiind pasionată de muzică şi având o voce extraordinară, a terminat Conservatorul, la secţia de canto şi pian.

La 16 ani, în anul 1886, Iulia Hasdeu a devenit prima româncă înscrisă la Universitatea Sorbona, unde urma să susţină licenţa în Filosofie la Facultatea de Litere.

Tânăra începe pregătirea pentru teza de doctorat, cu tema „Filosofia populară la români: logica, psihologia, metafizica, etica şi teodiceea”, însă în anul 1887, se îmbolnăveşte grav, ignoră primele semne ale bolii, din prea multă dorinţă de a învăţa, iar medicii dau un verdict crunt: are tuberculoză.

În vara anului 1887, vine în vizită la Curtea de Argeş, a continuat să scrie poezii şi cugetări, apoi s-a întors la Paris, însă boala se agravează, iar în aprilie 1888 este obligată să întrerupă studiile. Părinţii săi au dus-o la tratament la Montreux, în Elveţia, însă, deşi medicii opinau că boala tinerei se va vindeca, starea ei se deteriora vizibil. Se stinge din viaţă la 29 septembrie 1888, fiind înmormântată la Cimitirul Bellu.

Vizualizări: 609

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: