Ziua Siguranței pe internet

Polițiștii gorjeni au marcat Ziua Siguranței pe internet. Acesta este sarbatorita din 2004. Scopul este acela de a promova utilizarea într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe internet. 

"Data de 9 februarie este marcată de Ziua siguranței pe internet. Astăzi, polițiștii gorjeni desfășoară acțiuni preventive de informare a cetățenilor în vederea cunoaşterii şi adoptării de către aceștia a unor măsuri minime de autoprotecție, pentru reducerea riscului victimal, respectiv cunoaşterea prevederilor legale, privind consecințele care decurg din comiterea de astfel de infracţiuni. 

Studiile care măsoară traficul de internet în țara noastră arată că utilizatorii petrec din ce în ce mai mult timp în mediul online, iar o mare parte din activitățile din viața de zi cu zi se mută aici: cumpărături online, accesarea știrilor, verificarea corespondenței, plata facturilor, socializarea. 

Deși creșterea utilizării noilor tehnologii este benefică, totuși, această tendință oferă oportunități din ce în ce mai mari pentru infractori. Aria infracțiunilor comise pe internet este într-o continuă schimbare și perfecționare și cuprinde domenii de la cele mai grave precum frauda, abuzul copiilor sau pornografie infantilă, hărțuire, furt de identitate sau violarea corespondenței. 

Acestea din urmă, fără a afecta în mod direct integritatea corporală a victimei, produc un puternic disconfort la nivel emoțional și social, afectează calitatea vieții și sentimentul de siguranță al celor care le cad victime.

Totodată contextul pandemic a favorizat apariția și dezvoltarea unor noi moduri de operare ale infractorilor în spațiul virtual.

Astfel, unul dintre obiectivele poliției gorjene îl reprezintă organizarea unor acțiuni preventive de informare a cetățenilor în vederea cunoaşterii şi adoptării de către aceștia a unor măsuri minime de autoprotecție, pentru reducerea riscului victimal, respectiv cunoaşterea prevederilor legale, privind consecințele care decurg din comiterea de astfel de infracţiuni. 

În acest sens, în cursul zilei de astăzi, polițiștii vor desfășura activități de acest gen în municipiul Târgu Jiu.

Dorim sa tragem un semnal de alarmă asupra modului în care internetul ne expune unor situații mai puțin dorite și totodată recomandăm tuturor utilizatorilor de internet să țină cont de măsurile minime de autoprotecție", transmite Politia, intr-un comunicat de presa.

Vizualizări: 383

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: