Zona din ţară cu cele mai multe cazuri de diabet

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Romulus Timar, a declarat că în zona de Nord-Est există una dintre cele mai mari incidenţe ale diabetului la nivel naţional.

„Potrivit unui studiu epidemiologic PREDATOR, în judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui 12,38% din populaţia adultă, de 20-79 de ani, suferă de diabet zaharat. Situaţii asemănătoare mai sunt doar în Muntenia - 13,39%, respectiv în zona Bucureşti - Ilfov unde incidenţa este de 12,79%. Din păcate, nu toţi cei care suferă de diabet ştiu că sunt bolnavi. Doar una din două persoane este diagnosticată cu diabet, ceea ce poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii lor. Asta pentru că, în lipsa unei îngrijiri atente, cu monitorizare permanentă a valorilor glicemice, diabetul cauzează complicaţii grave, care afectează întregul organism. Mă refer la aparatul cardiovascular, la rinichi, nervii periferici, şi se poate ajunge chiar şi la orbire”, a precizat Timar.

„Când am pornit acest studiu ne aşteptam ca în Ardeal şi în Banat să fie cele mai mari procente, probabil de vină fiind mitul că acolo se consumă multă «slană», grăsimile animale fiind unul dintre factorii de risc pentru diabetul zaharat. Surpriza a fost teribilă. Sudul ţării şi Moldova. Nu ştim care este cauza. E greu de stabilit cauza-efect”, a spus, la rândul său, Maria Moţa, iniţiatorul ştiinţific al Campaniei naţionale „Controlează-ţi diabetul”. (A.A.)

Vizualizări: 1,771

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: