Gorjean acuzat de moartea a o sută de deţinuţi

Un gorjean este acuzat de crime împotriva umanităţii. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cazul gorjeanului Gheorghe Boştină şi a lui Marian Petrescu, vinovaţi de moartea de peste 200 de deţinuţi politic. Generalul maior în rezervă Gheorghe Boştină, originar din Ciuperceni - Gorj, este acuzat că a luat măsuri precum înfometarea deținuților, bătăi, presiune psihică, condiții mizere de detenție şi de muncă, precum şi privarea de asistenţă medicală, ceea ce a dus la moartea a peste o sută de persoane.

Potrivit Digi 24, numele torţionarului originar din Gorj a fost dezvăluit de instituţia care se ocupă cu cercetarea evenimentelor din perioada comunistă. Istoricii de la IICCMER a atașat la dosar 45 de relatări ale unor persoane care au fost martori la evenimentele de atunci. 

„Ne persecuta pe toţi”
Au murit peste o sută de persoane atunci când Gheorghe Boștină era locțiitorul Penitenciarului Galați și coloniei de muncă de la Ostrov. Supravieţuitori de la Colonia de Muncă Ostrov au povestit istoricilor despre comportamentul lui Boştină. „Dar când era timp de persecuţie, ne persecuta pe toţi. Atuncea îţi căuta motive când veneai de la muncă, de la câmp, şi te băteau. Te oprea în poartă şi-ţi dădea 10, 15, 20, 30, după cum apreciau ei... Erau situaţii când ţi-era sete şi n-aveai de unde să bei, că nu veniseră ăştia cu putinile de apă, şi trebuia să bei apă din lac. Şi erau mormoloci, broaşte, şerpi, tot ce vrei... Dădeai apa aşa la o parte, şi erai bucuros că ai găsit-o... Şi uite, că nu ne-am îmbolnăvit...”, a mărturisit Ovidiu Orceag, condamnat la cinci ani de muncă silnică. 
Unul dintre supravieţuitori povesteşte cum erau bătuţi cu fierul şi cum a făcut un sicriu din stuf pentru un preot. „E, da’ dacă nu făceai trei metri două sute, şi brigadierul nu era’ deştept, te oprea în poartă la colonie... Se făcea un cordon de militari, trei, patru, zece, sau câţi erau, venea doctoru’, şi ăla care bătea. Şi-ţi dădea zece, cinşpe, douăzeci, douăşcinci la fund cu un fier de şase... Cam aşa ceva, sau poate mai gros... Fii atent! Te punea jos, punea picioarele aşa, şi unu’ pe gât... Şi-ţi dădea cum era el de cuviincios, cum avea în el credinţă... Fieru’ nu face sânge, pătrunde în interior... îţi rupe muşchiu’, da’ nu plesneşte pielea să facă sânge... Şi nu lase urme...Au murit! Io am înmormântat un preot din partea Ardealului... I-am făcut un sicriu de stuf, i l-am împletit, că aşa era acolo, cu stuf... Şi i-am pus un bolovan mare ca ăsta la cap... Acolo în general bătrânii mureau, şi mai ales iarna mureau mulţi... Tineretu’ a mai rezistat”, a adăugat Nicolae Munteanu, condamnat la 15 ani de închisoare. 

Cine e Boştină
Gheorghe Boștină mai trăieşte, dar nu în Gorj, din câte ştie primarul comunei Ciuperceni Dumitru Tăloi. Boştină s-a născut pe 6 aprilie 1930 şi a urmat clasele primare în Ciuperceni.
În 1944 a devenit ucenic la Pirotehnica Armatei (fosta uzină Sadu din Târgu Jiu), urmând, în paralel, școala profesională de ucenici până în 1950. Apoi a fost încorporat în regimentul 7 artilerie din Buzău, de unde a fost mutat la MAI. Ulterior, el a obţinut gradul de locotenent după ce a făcut şcoala militară de ofițeri din Câmpina. În martie 1956 a devenit membru de partid și a fost decorat cu medalia „Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orânduirii de stat”.
Potrivit IICCMER, în iulie 1957 a fost promovat locțiitor politic al Penitenciarului Galați și în februarie 1960 a fost numit locțiitor politic al Formațiunii 0957 Ostrov. 
De asemenea, în 1960 a urmat cursul de propagandiști de pe lângă Școala superioară de Partid „Ștefan Gheorghiu”, lucrând la aceeași formațiune.
Boștină a fost secretar al Comitetului de partid din aparatul central, membru în Biroul Consiliului Politic din MI, instructor la CC al PCR, șef de Secție la Direcția Informații Externe – UM 0544 București, șef al Inspectoratului județean Constanța al MI, membru în CJ Constanţa al PCR şi în Biroul CJ Constanţa al PCR şi deputat în Consiliul popular al județului Constanța. Prin Decretul 23 din 28 decembrie 1989 colonelul Boștină D. Gheorghe este înaintat la gradul de general maior.
Cel mai probabil, Boştină locuieşte în Constanţa.

Vizualizări: 3,744

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: