Investiţie amânată de supraveghetorii CE Oltenia

Proiectul privind modernizarea grupului 5 de la Termocentrala Rovinari rămâne în continuare blocat. În loc să aprobe sumele pentru realizarea etapei planificate pentru anul acesta în ceea ce priveşte această investiţie, Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia a cerut conducerii executive să prezinte noi calcule referitor la investiţie, adică actualizarea studiului de fezabilitate. Actualizarea va fi făcută de un expert autorizat.

Directoratul CE Oltenia a avizat spre sfârşitul lunii aprilie investiţia privind modernizarea grupului de la Termo Rovinari, iar semnalele păreau a fi unele bune. Numai că membrii Consiliului de Supraveghere al companiei energetice nu au considerat oportună continuarea lucrărilor în baza calculelor în privința costurilor din studiul de fezabilitate și au cerut actualizarea acestora. Investiția se ridică la 500 milioane lei și se realizează din fonduri proprii ale companiei energetice. "Pentru blocul 5 de la Termo Rovinari, la solicitarea Consiliul de Supraveghere, actualizăm studiul de fezabilitate. A fost făcut în urmă cu mai mulți ani, când erau alte prețuri pe piața de energie, și complexul avea alte costuri. Între timp noi am redus mult costurile de funcționare sau de producere, și prețurile din piață, și atunci trebuie refăcut acest studiu, ca să le demonstrăm că este fezabilă lucrarea respectivă. Am făcut o actualizare a datelor, dar noi nu suntem proiectanți autorizați. Considerăm că investiția este amânată. O parte din lucrări sunt contractate, cu demontare și o parte din lucrările de execuție", a declarat Ionel Ilie, directorul Diviziei Energetice.
Proiectul a demarat în 2015, iar până acum au fost efectuate numai lucrări de demontare și nici acelea complete. Investiția trebuie finalizată până în 2019, conform proiectului, însă totul depinde de ce decizie vor lua supraveghetorii în baza studiului actualizat, dar și dacă societatea va dispune de sumele necesare pentru aceste lucrări. "Dacă nu este fezabil să faci un grup la Rovinari, nu mai poți vorbi de Complexul Oltenia. Cu siguranţă ne vom încadra în termenul acela, până în 2019. Numai să avem bani", a concluzionat directorul Diviziei Energetice.

Vizualizări: 2,304

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: