Mușuroiul

Comisia de control a Serviciului Român de Informații a fost în ultimii zeci de ani la butoniera SRI. Din când în când a simulat câte o verificare, dar în realitate doar albeau instituția când mai era implicată în câte un scandal.

De câteva săptămâni, la conducerea comisiei a fost instalat un anume Claudiu Manda, parlamentar de Dolj și partener de viață al ministrului PSD Lia Olguța Vasilescu. În aceste săptămâni, comisia de control a SRI pare a fi cea mai activă din parlament, chiar dacă secretele spuse în spatele ușilor închise nu pot fi făcute publice. Au fost audiați foști ofițeri SRI, politicieni cu probleme penale, oameni din justiție. Înțeleg că va fi invitat la comisie și deputatul de Gorj Victor Ponta, cel care știe la fel de bine ca Elena Udrea sau Traian Băsescu cum s-a negociat numirea procurorilor șefi și dacă șefii SRI au fost implicați în treaba asta.

Nu cred că grija pesediștilor este statul de drept, ci cum să scape ei de dosare penale. Cred că dacă o dau pe Kovesi la o parte, rezolvă treaba. Chiar dacă demersul PSD nu este unul onest, cred că poate avea rezultate bune. Politicienii care blamează azi binomul SRI-DNA sunt cei care au fost protejații lui în trecut. Nu știu azi ce a căutat Kovesi în vie la Ghiță sau în sufragerie la Oprea, nu știu dacă procurorii primeau rechizitorii făcute la SRI, nu știu dacă dosarele ajungeau pe mâna unor judecători colaboratori ai serviciilor și așa mai departe. Cred însă că trebuie să aflăm adevărul, chiar dacă singurii care își asumă acum să bage bățul în mușuroi sunt niște politicieni penali.

Dacă mult blamatul „sistem” există, este bine să aflăm asta. E greu de crezut că mafia în România este formată din procurori, judecători și ofițeri de informații, care îi păpușează pe politicienii nevinovați. Dar, ceva e croit greșit în statul român, pentru că fără complicitatea șefilor din astfel de instituții nu s-ar fi putut da sute de tunuri a zeci sau sute de milioane de euro fiecare. Curățenia nu trebuie să ne sperie, chiar dacă mătura este acum la cel mai corupt partid din România.

Vizualizări: 490

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: