„Taxa de divorţ“ propusă de primăria Târgu-Jiu este 40 de lei

Târgujienii vor să divorţeze la primărie, deşi legea privind desfacerea căsătoriilor pe cale amiabilă a intrat în vigoare de doar câteva săptămâni, iar valoarea taxei nu a fost încă stabilită. Două cupluri şi-au depus deja dosarele şi aşteaptă expirarea termenului de 30 de zile pentru a se putea despărţi. În cazul divorţului declarat la primărie, motivele pot rămâne necunoscute deoarece acestea nu vor fi specificate în certificat.

Primăria Târgu Jiu a primit solicitări de desfacere a căsătoriilor în mai puţin de o lună de zile de la intrarea în vigoare a legii privind divorţul pe cale amiabilă. Deja două cupluri şi-au manifestat intenţia de a se despărţiţi în prezenţa ofiţerilor Stării Civile. Termenul de soluţionare a cererilor este de 30 de zile. “Dacă în timp de 30 de zile soţii s-au răzgândit şi nu stăruie pentru desfacerea căsătoriei ori nu s-au înţeles cu privire la numele ce urmează să-l poarte se anulează cererea de divorţ, se întocmeşte un referat, iar apoi se clasează dosarul. Pentru a putea divorţa la Primărie cuplurile trebuie să completeze o cerere din care să reiasă că sunt de acord cu divorţul, nu au rezultat copii minori din căsătorie, nu sunt puşi sub interdicţie şi că nu au mai solicitat desfacerea căsătoriei unei alte instituţii”, a declarat Laurenţiu Dan, reprezentantul Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu.

Divorţul la primărie, mai rentabil decât cel la tribunal 

Pentru desfacerea căsătoriei a fost propusă o taxă de 40 lei, care va fi supusă aprobării Consiliului Local. Cuplurile care vor să divorţeze prin tribunal trebuie să achite o taxă de timbru 39 lei şi onorariul avocatului de aproximativ 500 de lei. De asemenea în acest caz desfacerea căsătoriei va avea loc după mai multe înfăţişări la instanţă. În cazul desfacerii căsătoriei pe cale administrativă,  certificatul de divorţ va fi eliberat în cel mult 15 zile. “Spre deosebire de sentinţa judecătorească unde sunt specificate motivele divorţului, pe certificatul eliberat de primărie nu vor fi menţionate cauzele desfacerii căsătoriei”, a mai precizat Laurenţiu Dan.  

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: