Călinoiu nu-l mai vrea nici pe Daviţoiu la şefia CE Rovinari

 Demisia lui Ionel Manţog părea să deschidă o uşă între negociatorii de la PSD şi PDL Gorj, numai că lucrurile nu par să stea deloc aşa. Preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, vine acum şi spune că directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Gheorghe Daviţoiu, ar trebui schimbat din funcţie pentru că nu face faţă exigenţelor postului de conducere. În acelaşi timp, social-democratul speră la o nouă întâlnire cu ministrul Videanu la Bucureşti, evident, pentru a debloca negocierile...

 În mod oficial PSD Gorj nu are niciun motiv ca să facă vreun pas pentru a debloca negocierile cu partenerii de la PDL. Social-democraţii au fost cei care au blocat orice cale de dialog de la începutul anului şi până acum, deşi ieri şeful lor, Florin Cârciumaru, declara, nu foarte decis, că prin partid s-ar fi convenit o reluare a discuţiilor cu democrat-liberalii. Briza de primăvară ce adia dinspre edilul municipiului s-a dus însă repede pentru că în urmă cu vreo lună Cârciumaru mai vorbea despre aplicarea protocolului semnat deja cu PDL şi nepus în practică, fără ca să se şi materializeze ceva în afară de schimbările de la Prefectură şi Casa de Sănătate. În timp ce şeful PSD Gorj încerca să transmită un mesaj împăciuitor şi pentru PDL şi pentru proprii colegi de partid care şi-au dat seama că puteau fi de mult în funcţii dacă nu era acest blocaj politic, situaţia a luat o cu totul întorsătură printr-un alt mesaj transmis, de această dată, de Ion Călinoiu.
 
 Călinoiu nu-l mai vrea pe Daviţoiu

 Preşedintele executiv al PSD Gorj vorbeşte şi el despre posibile reluări ale negocierilor, care oricum nu se ştie când s-ar întâmpla, acesta fiind însă mult mai concret atunci când vine vorba să ceară demisia lui Gheorghe Daviţoiu de la şefia Complexului Energetic Rovinari. Într-o declaraţie dată pentru Pandurul, Călinoiu nu a folosit chiar termenul de "demisie", însă cele sugerate de el conduc în aceiaşi direcţie, mai ales că preşedintele executiv al PSD Gorj spune că vânzările la complexul energetic au scăzut foarte mult în ultima vreme, iar unitatea nu reuşeşte să se modernizeze în timp util pentru a respecta condiţiile de mediu impuse de Uniunea Europeană.  
 "Directorul de acum nu face faţă exigenţelor de acolo. Acolo trebuie un energetician, un specialist în domeniu care să ştie să conducă o astfel de unitate pentru că, vedem ce se întâmplă după două luni. Vânzările de energie sunt cu mult mai mici ca înainte, iar finanţarea unor proiecte este şi ea pusă în pericol", afirmă Călinoiu. Are totuşi preşedintele executiv al PSD Gorj vreo propunere sau susţine partidul său pe altcineva în loculul lui Daviţoiu, şi el fost membru PSD până vara trecută când a părăsit partidul pentru că nu a mai fost susţinut pentru un nou mandat de consilier local la Târgu Jiu? Călinoiu spune că "da" şi indică şi nişte nume pe care le-ar agrea. "Acolo trebuie un energetician, un om care să cunoască sistemul. Şi Pisc e bun, cred eu, e şi Medinţu, chiar şi Trotea, pentru că sunt oameni care au condus şi care au demonstrat că au putut să facă treabă", spune Călinoiu. Lipseşte cineva din lista de preferinţe? "Ciurel nu, nu Ciurel. Nu am eu nicio treabă cu el, dar nu el!" devine categoric Ion Călinoiu pentru orice cârcotaş.
 
 Daviţoiu contrează, Manţog are o urare

  Directorul general Gheorghe Daviţoiu respinge însă acuzaţiile care îi sunt aduse şi afirmă că nu Călinoiu este cel mai în măsură să ceară schimbarea sa din funcţie. "Domnul Călinoiu nu e specialist în energie şi nu ar trebui să îşi dea cu părerea într-un astfel de domeniu pentru că dumnealui nu se pricepe bine nici în al domeniul propriu, dar apoi într-unul atât de complex. Vânzările de energie nu depind de mine sau de un alt director, ci de condiţiile din piaţă, iar la criza de acum nu pot decât să mă declar surprins de o astfel de atitudine din partea domnului Călinoiu", afirmă directorul general al CE Rovinari.
 Preşedintele executiv al PSD Gorj a fost cel care a cerut pentru prima dată la mijlocul lunii februarie demisia lui Ionel Manţog din fruntea Complexului Energetic Turceni. Călinoiu afirma atunci că fostul director general deţinea prea multe funcţii, Manţog fiind atunci şi consilier judeţean, dar şi consilier personal al ministrului economiei. Ionel Manţog afirmă acum că nu Ion Călinoiu este cel mai în măsură să ceară demisia directorilor generali din minerit şi energie. "Lui Călinoiu nu pot decât să-i urez agricultură uşoară pentru că a venit primăvara şi e vremea săpatului în grădini", a menţionat fostul director general, care a făcut astfel aluzie la pregătirea de inginer agronom a preşedintelui executiv al PSD Gorj.
 Ce-ar mai fi de spus? Poate doar că Ion Călinoiu speră într-o întâlnire, una nouă, evident, cu ministrul economiei Adriean Videanu, în cadrul căreia să se discute, iarăşi, despre cum să se reia negocierile la Gorj. Şi cum s-ar putea relua dacă nu cu schimbarea directorului general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, membru PDL pe un post pe care PSD îl revendică de la începutul anului. "Nu neapărat cu schimbare, ci să vedem ce facem pentru judeţul acesta. Aici noi nu avem orgolii personale, ci dorim garanţia că se face ceva bun în interesul judeţului", spune Călinoiu.



Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: