Ziua de 21 martie in istorie

În 1821  Tudor Vladimirescu, alături de pandurii săi, intră în Bucureşti. Pe Dealul Mitropoliei, arnăuţii lui Bimbaşa Sava deschid focul asupra pandurilor.

În  1944 oamenii politici Constantin I.C. Bratianu si Iuliu Maniu, au adresat maresalului Ion Antonescu o scrisoare in care i-au cerut sa convina cu Germania in privinta iesirii Romaniei din razboi.

În 1977  a decedat istoricul român Andrei Oţetea.

Ziua Olteniei

 Ziua Olteniei se sarbatoreste in fiecare an pe  21 martie, data ce comemorează intrarea in București a revoluționarului Tudor Vladimirescu, cel care a initiat revolutia din anul 1821, fiind considerate prima revolutie moderna.

Sărbătoarea a fost promulgată la 13 aprilie 2017 prin Legea nr.65/2017 de către Președintele României Klaus Iohannis și publicată în „Monitorul Oficial”, în aceeași zi. Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a aparţinut unui grup de 27 de deputaţi şi senatori, din partea mai multor formaţiuni politice.

            Potrivit legii care a promulgat sărbătoarea, de Ziua Olteniei, autoritățile centrale și locale, precum și instituțiile publice de cultură au voie să organizeze evenimente artistice, culturale și științifice. În plus, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot include și programe legate de Ziua Olteniei.

Vizualizări: 719

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: