Judecătorii se joacă de-a arestarea lui Cristea

Mai întâi a fost reţinut pentru 24 de ore. A doua zi judecătorii au constatat nulitatea absolută a mandatului de reţinere. Cristea a fost eliberat. La câteva ore, o altă instanţă decide arestul preventiv pentru 29 de zile. Cristea face recurs. Pedeapsa i se reduce la 7 zile. Procurorii fac recurs. Aseară, după trei şedinţe de judecată, magistraţii dau verdictul: 20 de zile. Fără îndoială, toate aceste măsuri contradictorii ascund jocuri de culise, la care magistraţii se fac părtaşi.

Fostul director general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a fost adus ieri de trei ori la diferite instanţe ale Tribunalului Gorj şi Judecătoriei Târgu Jiu, pentru a fi prezent la discuţiile pentru prelungirea mandatului său de arestare preventivă. Ultima prezenţă a acestuia s-a înregistrat aseară, când s-a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea eliberării sale la miezul nopţii. Decizia s-a luat puţin după ora 20.00: douăzeci de zile de arest preventiv.

Ziua de ieri a fost extrem de agitată la instanţe pentru că Dumitru Cristea mai avea puţine ore şi „risca” să fie lăsat din nou liber, spre disperarea procurorilor anticorupţie, care nu ratează nicio chichiţă judecătorească pentru a-l menţine pe acesta în spatele gratiilor. Fostul director general de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Turceni a fost adus în prima parte a zilei la Tribunal, unde procurorii anticorupţie declaraseră recurs la o decizie a Judecătoriei de neprelungire a mandatului. Completul de judecători a decis casarea sentinţei respective şi trimiterea spre rejudecare, respingerea solicitării DNA în privinţa propunerii de prelungire a arestului preventiv fiind pusă pe lipsa motivării de către instanţa de la Judecătorie. În consecinţă, dosarul s-a întors la Judecătorie, dar avocaţii lui Cristea au depus o contestaţie în anulare, proces care a necesitat, de asemenea, prezenţa fostului director general în boxa acuzaţilor. Solicitarea apărătorilor săi a fost respinsă şi, astfel, aseară târziu s-a rejudecat propunerea de prelungire a mandatului de arestare preventivă.

Plimbat între arestul poliţiei şi tribunal

În tot acest timp, Dumitru Cristea a fost plimbat între arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Tribunalul Gorj sau Judecătoria Târgu Jiu, fostul director general mărturisind la un moment dat că are impresia că trăieşte „un vis urât”. Acesta s-a plâns magistraţilor că lucrurile de care are parte nu le înţelege, singura sa speranţă fiind aceea de a le înţelege mult mai târziu. „Mi se pare extraordinar să fiu privat de libertate pentru că am semnat acte administrative. Vă spun că de acum încolo nu voi mai avea curajul să fac aşa ceva. Mi-am dat demisia din postul de director general, nu mai pot semna contracte pentru complexul energetic, îmi reziliez orice contract individual între mine şi angajator, nu mai calc prin Turceni, vă asigur că nu am discutat cu nici un martor pentru a-l influenţa şi, dispărând aceste motive, nu cred că se mai poate motiva în vreun fel privarea mea de libertate. Dacă se constată că sunt un pericol în Târgu Jiu sunt gata să plec şi de aici”, a menţionat fostul director general.

Cristea a precizat în faţa judecătorilor că a ajuns să fie arestat preventiv şi acuzat de abuz în serviciu doar pentru că a semnat o notă referitoare la urgenţa cu care trebuiau achiziţionate unele utilaje. Acesta spune că dacă nu aproba nota respectivă, ulterior, în cazul producerii unui eventual accident tehnic puteau fi consecinţe mult mai grave, de care tot el putea fi găsit responsabil. Fostul director general a reamintit şi faptul că firma care a livrat buldotancul pentru a cărei achiziţie este anchetat de către DNA a fost dată în judecată şi este în executare silită, o instanţă a Tribunalului Gorj dispunând returnarea utilajului către furnizor şi recuperarea banilor achitaţi de complexul energetic Turceni către firma respectivă. Nu mai puţin de 15 persoane cu diferite funcţii de conducere de la CE Turceni sunt implicate în ancheta DNA, dosarul vizând modul în care complexul energetic a achiziţionat un utilaj vechi la preţul unuia vechi, Cristea menţionând pe parcursul audierilor că nu el s-a ocupat direct de procedurile respective, ci o comisie formată din subordonaţi de-ai săi.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: