Dumitru Cristea, eliberat aseară

Fostul director general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a fost eliberat aseară din arestul IPJ Gorj, fără a face vreun comentariu despre situaţia în care se află. Eliberarea sa a devenit posibilă după ce un complet de judecători de la Tribunalul Gorj a dat o soluţie tranşantă, după mai multe zile de bâlbâieli şi de invocare a unor chichiţe legislative găsindu-se în sfârşit nişte judecători care să clarifice lucrurile într-un fel.

Dumitru Cristea a fost aşteptat aseară în faţa sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj de fratele său vitreg, Sorin Cristea, un prosper om de afaceri din Târgu Jiu. Acesta a menţionat că nimeni nu va face vreo declaraţie publică de teamă ca procurorii anticorupţie să nu interpreteze vorbele ca fiind încercări de influenţare a martorilor. De asemenea, Sorin Cristea a precizat că procurorii ar putea să îl considere din nou pe fratele său un pericol pentru opinia publică în funcţie de declaraţiile pe care le-ar putea face, acestea fiind două dintre argumentele cu care DNA şi-a justificat solicitările de arestare preventivă a fostului director general.

Dumitru Cristea a ieşit din sediul IPJ Gorj în jurul orei 18.30, mergând foarte repede spre maşina fratelui său. Acesta a menţionat, la insistenţele jurnaliştilor, doar că îi mulţumeşte lui Dumnezeu că a scăpat de coşmarul pe care l-a trăit în ultimele zile. Eliberarea lui Cristea a devenit posibilă după ce o instanţă a Tribunalului Gorj a decis să anuleze mandatul de arestare preventivă emis pe numele acestuia. Instanţa a admis recursul înaintat de fostul director general şi a dispus punerea de îndată în libertate a acestuia, lucru care s-a şi întâmplat în mai puţin de o oră. Completul format din trei judecători a dispus, de asemenea, casarea sentinţei de la Judecătoria Târgu Jiu prin care Cristea fusese arestat preventiv pentru 20 de zile, în prelungirea altor şapte pe care le-a petrecut în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj. Magistraţii au luat deciziile respective după circa două ore de deliberări.

Procurorul DNA implică nume de politicieni PSD în proces

În timpul judecării recursului înaintat de Dumitru Cristea, procurorul anticorupţie care reprezenta biroul teritorial Târgu Jiu al DNA la proces le-a solicitat în scris la doi din cei trei magistraţi să precizeze dacă sunt în situaţia de a fi incompatibili pentru judecarea cauzei. Preşedintele completului, magistratul Ion Duguleanu, şi judecătorul Şerban Şarapatin, fost preşedinte la completul care a redus mandatul lui Cristea de la 29 la 7 zile, au precizat că nu se află într-o asemenea situaţie, după care procesul a continuat.

Procurorul DNA a invocat faptul că soţia lui Şarapatin, Elvira Şarapatin, este preşedinta organizaţiei de femei a PSD Gorj, partid din partea căruia a candidat recent şi a fost ales deputat din prima fostul prefect Mugurel Surupăceanu, care este inculpat în dosarul în care Cristea este reţinut. Procurorii nu au spus până acum în ce constau faptele săvârşite de proaspătul deputat, într-un singur comunicat menţionându-se doar că fostul prefect s-ar fi folosit de persoane interpuse pentru a vinde utilajul pentru care se derulează anchetă.

De asemenea, lui Duguleanu i s-a imputat faptul că a făcut parte dintr-un alt complet care s-a pronunţat în cazul lui Cristea după ce magistratul a cerut secţiei penale a Tribunalului Gorj să nu repartizeze dosarul judecătorului de serviciu în ziua în care a fost depus recursul. Ambii magistraţi au menţionat că nu consideră că există motive de incompatibilitate, mai ales că DNA le-a cerut doar să precizeze dacă se află într-o asemenea situaţie, procedura legală presupunând însă recuzarea lor directă.

Cristea nu se consideră un pericol public

Apărătorii lui Dumitru Cristea au invocat diferite motive pentru eliberarea clientului lor, inclusiv fostul director general menţionând că nu se consideră un pericol pentru opinia publică. Mai mult, acesta a menţionat că faptele de care este acuzat s-au produs la începutul anului şi că nu se impune menţinerea măsurii de arest preventiv. DNA anchetează 15 persoane cu funcţii de conducere în cadrul CE Turceni pentru felul în care a fost achiziţionat un utilaj, un buldotanc, pentru care unitatea a plătit 800.000 de lei, deşi acesta era nefuncţional. Dumitru Cristea a demisionat din funcţia de director general după ce procurorii anticorupţie l-au reţinut pentru 24 de ore în cursul lunii noiembrie.

Pe parcursul audierilor de la Tribunal, fostul director general a menţionat că utilajul a fost luat la solicitarea expresă a conducerii Exploatării Miniere Jilţ, care a invocat faptul că, în lipsa unui buldotanc este pusă în pericol buna funcţionare a unui excavator de 40 de milioane de euro. Cristea a precizat că el a semnat notele de recepţie doar la solicitarea  fostului şef de la Jilţ, Constantin Predoiu, pe care, ulterior, l-a dat afară, după ce procurorii DNA au deschis ancheta. Cristea şi-a justificat decizia nu ca pe o încercare de mascare a adevărului, ci ca pe una de stopare a unei eventuale ilegalităţi.

De fapt, situaţia seamănă foarte mult cu cea de la CE Rovinari, acolo unde procurorii au două anchete în derulare de peste o jumătate de an şi în care moşierul şef Laurenţiu Ciurel este şi el acuzat de abuz în serviciu în dosarul „Şmen dens”, o afacere de 152 de milioane de lei noi, şi cel de modernizare a porţii de acces în complex. Subordonaţi ai acestuia i-au atras atenţia la vremea respectivă, cam cu un an în urmă, că nu sunt respectate procedurile de achiziţie publică, însă cei care au avut de suferit au fost cei care şi-au tras şeful de mânecă, şef care a dispus în mod direct nerespectarea procedurilor în cauză. „Indisciplinaţii” de pe moşie au fost schimbaţi de la locul de muncă şi retrogradaţi drept recompensă că au avut impresia că îşi ajută şeful să respecte legislaţia. În plus, surse bine informate susţin că un buldotanc asemănător cu cel pentru care Cristea a ajuns la puşcărie se află şi pe moşia de la Rovinari, complexul având şi el nevoie de astfel de utilaje, la fel ca şi cel de la Turceni.

Judecat în libertate

Cristea este acum liber, dar anchetat de DNA şi de Agenţia Naţională de Integritate pentru o primă de 149.000 de lei pe care şi-a acordat-o în luna iunie, fostul director general precizând la momentul respectiv că a încasat banii conform contractului de performanţă managerială pe care îl avea cu Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului. Teoretic, procurorii anticorupţie nu ar mai avea de parcurs nicio procedură judiciară pentru a-l reîntoarce pe acesta după gratii în perioada următoare, dar lucrurile pot oricând să cunoască o răsturnare de situaţie. Deocamdată rămâne de văzut dacă discuţiile de ieri despre posibila incompatibilitate a doi din cei trei judecători din completul care a decis eliberarea fostului director general au fost strict pentru şedinţa respectivă sau vor influenţa într-un anumit fel restul anchetei derulate de procurorii anticorupţie.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: