1,5 miliarde pentru două centrale care nu funcţionează

Zeci de elevi de la Şcoala Generală din Prigoria se încălzesc la sobe vechi de treizeci de ani. Situaţia nu ar fi deloc ciudată dat fiind că majoritatea şcolilor din mediul rural au sobe, dacă în depozitul primăriei nu ar fi depozitate două centrale. Acestea au fost achiziţionate de acum doi ani dar nu sunt funcţionale. Pentru cele două centrale primăria a plătit mai bine de un miliard.

În anul 2008 au fost aduse la Şcoala din Prigoria două centrale în valoare de 21.823,80 lei care nici în prezent nu funcţionează. Angel Costoiu, viceprimarul localităţii Prigoria, susţine că plata pentru cele două centrale s-a făcut cu un an mai devreme, deşi acestea nu existau la acea dată. „Conform facturii dintre SC Black Sea Suppliers SRL şi SC Purdă Energoserv SRL s-au livrat centralele în 03.10.2008 la o valoare de 220 de milioane, iar ei le-au plătit în 2007, când aceste centrale nu existau, pe 11.12.2007,  636 de milioane de lei vechi, iar cu calorifere cu tot s-a ajuns la un miliard şi jumătate”, a declarat Costoiu.

Viceprimarul a sesizat Parchetul

Viceprimarul comunei Prigoria spune că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti, dar fără niciun rezultat, pentru că primarul Emil Răgman a plătit un expert care a confirmat că centralele funcţionează, deşi ele zac şi acum nemontate. Costoiu susţine că expertul a dat acest verdict pentru o sută de milioane de lei vechi. „Am sesizat Parchetul Târgu Cărbuneşti cu privire la centralele care au fost plătite cu un an mai devreme şi care nici acum nu funcţionează, dar domnul primar a adus un expert, care a luat şi el o sută de milioane şi care a spus că centralele funcţionează şi ne întrebăm cum funcţionează, le scot de aici şi le plimbă pe drum?”, se întreabă viceprimarul.

„Sunt calorifere în toate clasele, dar sunt reci”

Nicolae Banţa, directorul unităţii de învăţământ din Prigoria, ştie şi el că cele două centrale trebuiau să funcţioneze de câţiva ani. Caloriferele, care există în fiecare clasă, nu au încălzit niciodată, focul fiind făcut în continuare în sobe. „Sunt calorifere în toate clasele, dar sunt reci. Centrala cred că ar trebui să funcţioneze din anul 2007, dar nici acum nu merge şi noi suntem nevoiţi să facem focul tot în sobele vechi, pentru că altfel nu ar putea să stea copiii în clase”, spune directorul Şcolii Generale Prigoria, Nicolae Banţa.

Au calorifere dar nu au centrală

Elevii aşteaptă în zadar să se încălzească la caloriferele din clase, dar ştiu că deocamdată mai au de aşteptat şi trebuie să se încălzească tot de la sobă. „Este cald, dar de la sobă că centrala nu este gata. Caloriferele sunt reci, nu s-au încălzit niciodată”, povesteşte Sebastian. Şi Mădălina ştie că centrala nu funcţionează, ea speră că anul acesta să se încălzească totuşi la calorifer şi nu la sobă. „Dimineaţa când venim în clase avem cald, dar de la sobă pentru că de când au fost montate caloriferele nu s-au încălzit. Sperăm ca anul acesta să avem şi noi căldură de la centrală şi nu de la sobă”, spune Mădălina.

Elevii se încălzesc tot ca acum o sută de ani

Valentin Cotojman, consilier local al comunei Prigoria, susţine că primarul face numai ce vrea şi nu ţine cont că elevii sunt nevoiţi să suporte fumul care iasă de la sobele vechi din clase.

„Centralele au fost plătite în 2007, dar nu funcţionează pentru că nu au fost branşate până acum. Primarul comunei Prigoria a plătit un expert, în anul 2008, care a dat verdictul că centralele funcţionează. Copiii se încălzesc la sobele făcute prin anii ’70. Ei se încălzesc tot ca acum o sută de ani, iar caloriferele şi centrala zac nemontate”, a declarat Valentin Cotojman, consilier local. 

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: