Condescu şi sindicatele din Valea Jiului au "divorţat"

Relaţiile "frăţeşti" statornicite peste Parâng în ultimii ani par să se încheie brusc toamna aceasta, după divorţul "financiar" dintre Miron Cozma şi Constantin Creţan acum devenind oficială şi despărţirea dintre sindicatele din Valea Jiului şi Federaţia Naţională Mine Energie. Ortacii nu mai sunt sub coordonarea lui Marin Condescu, deşi cei care le reprezintă interesele le-au încasat cotizaţiile în ultimii doi ani nefiind virat niciun leu către FNME. Liderul sindical spune că nu acesta este motivul despărţirii, el cerându-le foştilor colegi să doneze cotizaţiile către victimele exploziilor din Vale.

În ultimii ani vreo câteva mii de ortaci din Valea Jiului erau afiliaţi la Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu. Aceştia s-au organizat în sindicate care s-au desprins din Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, condusă în perioada ei de glorie de Miron Cozma, acum "răzvrătiţii" căutându-şi din nou colegii. Liderul FNME spune că organizaţia a luat încă de luna trecută decizia de a le permite sindicatelor respective să devină "independente", în perspectiva realizării unei mişcări sindicale puternice în Valea Jiului. Decizia a fost luată însă şi după ce, timp de doi ani, sindicatele nu au virat la FNME cotizaţiile strânse de la membrii lor. Consiliul de Coordonare al Federaţiei Naţionale Mine Energie a fost cel care l-a scăpat pe Condescu de sindicaliştii din Vale, ori de câte ori exista o problemă în curtea Companiei Naţionale a Huilei, aceştia dând din umăr şi arătând peste munţi, semn că "vinovatul" ar fi şeful FNME.

"Mandatarea sindicatelor din Uniunea Sindicatelor Miniere Valea Jiului de a negocia cu structurile sindicale din Valea Jiului constituirea unei organizaţii zonale, reprezentativă, şi acordarea statutului de sindicate independente neafiliate la Federaţia Naţională Mine Energie", se arată în hotărârea luată în Consiliul de Coordonare. Sindicaliştii din Vale au cam simţit aer de ""independenţă" încă din aprilie, când Liga Sindicatelor Miniere şi Uniunea Sindicatelor Miniere din Valea Jiului au organizat un miting în faţa sediului Companiei Huilei, fără ca în mijlocul protestatarilor să fie Marin Condescu sau vreun apropiat de-al său. Minerii au avut pentru o perioadă de timp o pancardă cu sigla FNME, după câteva minute aceasta fiind retrasă, nimic nemaiamintind la protestul respectiv de apartenenţa ortacilor la sindicatul lui Condescu.

Cotizaţii de sute de mii de lei

Federaţia Naţională Mine Energie a decis să nu încaseze acum banii care i s-au cuvenit din cotizaţii, mai ales că timp de doi ani nu i-a fost virat vreun leu dinspre Valea Jiului. Liderul FNME spune că timp de doi ani sindicatele din Vale au încasat cotizaţii de la membri lor, fără să trimită banii "peste munte". Valoarea sumelor respective este de aproape 220.000 de lei, Sindicatul Liber de la EM Livezeni strângând cotizaţii de la membrii săi în valoare de peste 86.000 de lei. Acesta este urmat într-un clasament neoficial de Sindicatul Liber şi Independent EM Petrila, cu aproape 60.000 de lei, de Sindicatul EM Uricani 2006, cu peste 40.000 de lei şi Sindicatul EM Lonea 2004, cu peste 33.000 de lei. FNME a decis acum să lase posibilitatea celor din Valea Jiului să doneze cotizaţiile respective către victimele accidentelor de muncă produse în Compania Huilei în ultimii ani. Marin Condescu afirmă că retragerea sindicatelor respective din FNME nu reprezintă o pierdere pentru că organizaţiile din Valea Jiului s-au manifestat mai tot timpul în alt mod decât celelalte structuri sindicale din restul ţării.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: