Ion Gheorghe Tudor face greva foamei în Penitenciarul Craiova

Un gorjean încătuşat la Penitenciarul din Craiova a intrat în greva foamei solicitând eliberarea deoarece se consideră nevinovat. Ion Gheorghe Tudor este cunoscut mai ales ca fiind coleg de suferinţă cu Marcel Ţundrea prin prisma faptului că s-a ales cu 23 de ani de puşcărie după o anchetă făcută de procurorul Ion Diaconescu. Procurorul Ion Diaconescu s-a pensionat luna aceasta având o pensie de 10.700 de lei.

Ion Gheorghe Tudor a ajuns în spatele gratiilor în luna iulie, când spera să fie din nou eliberat repede, considerându-se nevinovat. Vremea a trecut şi gorjeanul a rămas tot după gratii, ieri acesta anunţând oficial conducerea Penitenciarului că intră în greva foamei, având astfel asigurată asistenţa medicală în caz de nevoie. Gestul este unul extrem şi menit să atragă atenţia asupra situaţiei în care se află bărbatul care nu ştie ce să mai facă pentru a convinge că este nevinovat.

Ion Gheorghe Tudor a fost acuzat de comiterea unei crime în Târgu Jiu, fiind anchetat de procurorul Ion Diaconescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cel care l-a anchetat şi pe Marcel Ţundrea, gorjeanul care a făcut 12 ani de închisoare după care a fost găsit nevinovat de crima pentru care fusese acuzat şi condamnat la 25 de ani de detenţie. Tudor a susţinut mereu că este nevinovat şi, în septembrie 2005, a fost eliberat printr-o decizie a Curţii de Apel Craiova, care l-a găsit nevinovat, procesul continuând însă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care l-a condamnat în februarie 2006 la 23 de ani de închisoare. Bărbatul a plecat însă, între timp, din ţară, fiind reîncarcerat în cursul verii. Acum el a trimis de după gratii o epistolă cu care speră să stârnească măcar interesul jurnaliştilor, dacă nu şi al autorităţilor.

Scrisoare de la închisoare

"Am primit un ordin de captură internaţională, eu aflându-mă la muncă în Italia....Menţionez că eu mă aflu în prezent în greva foamei în Penitenciar şi vă rog respectuos să mă ajutaţi să-mi pot demonstra nevinovăţia şi totodată să-mi găsesc adevărata dreptate. Menţionez că de aici am trimis nenumărate memorii la mai multe instituţii, la Bucureşti, la domnul Prim Procuror al Parchetului Gorj... Fac apel la toţi cei care mă pot ajuta să pot arăta tot ceea ce a fost şi este în acest dosar. Hârtiile pe care le am şi pe care vreau să le fac publice pot demonstra că sunt nevinovat şi că totul a fost plănuit să fiu arestat în această cauză, chiar dacă autorul acestei crime şi-a recunoscut fapta şi a relatat cu lux de amănunte cum a comis-o şi cum s-a ajuns în faza ca eu să fiu învinuit de ea“, se arată într-o epistolă trimisă de dincolo de gratii de Ion Gheorghe Tudor.

„Doar la CEDO i se va face dreptate“

Mama lui Ion Gheorghe Tudor, Nicoliţa Jianu, era ieri prin Târgu Jiu şi nu ştia nici ea ce să mai facă pentru a dovedi nevinovăţia fiului ei, ea prezentând rândurile scrise de acesta din spatele gratiilor oricui era interesat de acest lucru şi avea timp să o asculte. Femeia afirmă că fiul său a fost cel care s-a predat autorităţilor în momentul în care a auzit că există o condamnare împotriva sa, el sperând că îşi va putea dovedi din nou nevinovăţia. "El a plecat în Italia după ce a fost lăsat liber că aici muream de foame amândoi şi, aşa, mai îmi trimitea şi mie bani ca să mă descurc. Anul acesta prin iunie parcă a auzit că există o condamnare pe numele lui şi că e căutat prin Interpol. S-a dus la Poliţia din Italia, care l-a şi reţinut, şi apoi l-au trimis în ţară. A stat la Târgu Jiu în Penitenciar o lună şi apoi l-au transferat la Craiova, unde nu ne dă voie să ne întâlnim cu el. El e nevinovat şi sunt convinsă că doar la CEDO i se va face dreptate", spune femeia.

POVESTEA CRIMEI

Ion Gheorghe Tudor a fost acuzat de omor după ce un prieten de-al lui, implicat în crima produsă la Târgu Jiu, i-a dat să schimbe banii furaţi de la victimă la o casă de schimb valutar, fără a-i spune provenienţa acestora. Tudor a declarat tot timpul că el era la lucru la circa 15 km distanţă de Târgu Jiu în momentul producerii crimei, susţinându-şi afirmaţiile cu declaraţii ale colegilor lui de muncă. Ion Gheorghe Tudor a fost condamnat la închisoare pentru uciderea unei bătrâne de 72 de ani, Maria Schinteie, din Târgu Jiu, femeia având handicap locomotor. Decesul acesteia s-a produs în vara anului 2002, când Tudor a şi fost reţinut de către anchetatori, el fiind trimis în judecată în toamna aceluiaşi an şi acuzat de violare de domiciliu, tâlhărie şi omor deosebit de grav. Prietenul acestuia, Petre Marin, a recunoscut pe parcursul anchetei că el ar fi comis crima, însă procurorul l-a acuzat de omor deosebit de grav doar pe Tudor.

Vizualizări: 314

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: