2 aprilie - Ziua internațională a conștientizării autismului

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare , de natură neurobiologică, ce se manifestă fie la naștere, fie la vârsta de 18-24 de luni a copilului. Tulburarea de spectru autist(TSA) se caracterizează printr-o capacitate scăzută de comunicare și interacțiune, relaționare și integrare socială și prin comportamente stereotipe și repetitive. Dacă un copil cu autism este diagnosticat în primii ani de viață și urmează terapii de recuperare adecvate, are mari șanse să dobândească aptitudini pentru autonomie și să se integreze în comunitate.

Copiii cu autism pot să prezinte anumite caracteristici cum ar fi :

-nu spun niciun cuvânt până la vârsta de 14 luni;

-pe măsură ce cresc, își pierd limbajul sau abilitățile sociale dobândite anterior;

-nu răspund când sunt strigați pe nume și, în general, nu răspund la stimuli auditivi;

-nu imită(nici verbal, nici prin gesturi);

-au un contact vizual redus etc.

Potrivit studiilor în domeniu, depistarea timpurie ( la vârsta de 18-36 luni) și intervenția terapeutică  adecvată, cresc cu 47% șansele de recuperare și integrare socială a persoanelor cu TSA. Terapia individualizată facilitează dezvoltarea socială și a limbajului, scade incidența problemelor comportamentale(stereotipii, agresivitate, hiperactivitate) și determină dezvoltarea unor aptitudini pentru o viață independentă. De asemenea, prin consiliere, familia poate beneficia de suport psihologic dar și de informațiile necesare implicării în procesul de recuperare.

În cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj funcționează ”Centrul de Consiliere și Asistență pentru Persoane cu Autism”, cu sediul în mun. Tg Jiu, b-dul Ec. Teodoroiu, nr.365 bis, parter, jud. Gorj. Acest Centru furnizează gratuit următoarele servicii și intervenții: evaluare inițială, intervenție specifică , terapie pentru recuperare pe termen mediu și lung, consiliere pentru părinți . Personalul Centrului este format din psihologi și psihopedagogi instruiți în intervenții terapeutice pentru persoanele cu TSA-terapii cognitiv-comportamentale.

Recomandări

Dacă părinții au suspiciuni cu privire la comportamentul copilului lor,  este recomandat să meargă la medicul de familie sau pediatru pentru a cere o trimitere către medicul psihiatru. Numai medicul psihiatru poate pune diagnosticul corect copilului cu autism. Cu diagnosticul de la medicul psihiatru părinții împreună cu copilul pot vină la Centrul de Consiliere și Asistență pentru Persoane cu Autism, pentru a formula o cerere de înscriere pentru evaluare și intervenții specifice.

Purtător de cuvânt Corina Drăgan

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: