70 la sută din apelurile la 112 sunt false

Amenzile usturătoare pe care le pot primi dacă apelează nejustificat apelul de urgenţă 112 nu-i sperie pe gorjeni. Aceştia continuă să alarmeze politia, pompierii, jandarmii şi ambulanţă fără nici un motiv. Anul trecut, mai mult de jumătate din solicitările venite pe 112 au fost false. Faţă de anul 2009 apelurile de urgenţă nejustificate, au scăzut însă numai cu câteva procente.

Din cele peste 20.000 de apeluri primite la 112,  72% dintre acestea au fost false. Cele mai multe apeluri nejustificate au fost către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj, urmat de politie, pompieri şi jandarmi. Judeţul Gorj nu ocupă un loc fruntaş pe ţară în ceea ce priveşte apelurile false. „Anul trecut pe numărul unic de urgenţă 112 s-au primit 20.556 de apeluri dintre care numai 5.566 au fost reale, restul de 15.000 s-au dovedit a fi false. Ca un procent post să vă spun cu 72, 94% din apeluri au fost false anul trecut, iar în 2009, procentul acestora a fost aproape de 75%. Ne bucură că apelurile nejustificate sunt în scădere şi că noi Gorjul ocupam locul 38 pe ţară la acest capitol”, a declarat Felix Stan, director STS.

Cei care solicită ambulanţa fără nicicun motiv nu se gândesc o secundă că poate o altă persoană chiar ar avea în acel moment nevoie de îngrijiri medicale. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât la Serviciul Judeţean de ambulanţă Gorj se înregistrează deficit de salvări şi de cadre medico-sanitare. „Noi am fost de nenumărate ori la solicitări care nu s-au confirmat. Când vine apelul nu avem de unde să ştim că este o alarmă falsă. Ne deplasăm la faţa locului unde constatăm că a fost apel fals. În felul acesta deplasăm degeaba o salvare în teren, se consumă combustibil şi poate alţi pacienţi chiar au nevoie de noi, mai ales că nu avem suficiente ambulanţe şi personal”, a declarat medicul Florentina Motea.

Amenzile de până la 10 mii de lei nu sunt un impediment pentru cei care vor să se distreze apelând numărul unic de urgenţă 112, fără niciun motiv. Anul trecut zeci de persoane au fost sancţionate după ce au fost depistate că au dat apel fals la 112. Chiar acum două zile o persoană s-a ales cu amendă tocmai din acest motiv.

Pe 11 februarie se marchează Ziua Europeană 112 şi aniversarea a 20 de ani de la decizia de a crea numărul european de urgenţă 112.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: