A blocat depozitul de cărbune al carierei Jilţ Nord

Un localnic din Mătăsari a blocat luni activitatea carierei Jilţ Nord, nemulţumit fiind de faptul că CE Oltenia se foloseşte de terenul său fără să-i ofere în schimb vreo despăgubire. Este vorba de terenul pe care a fost amenajat depozitul de cărbune al unităţii miniere. Vasile Brădescu spune că are hotărâre judecătorească pentru suprafaţa respectivă. Conducerea carierei spune însă că există un litigiu între companie şi proprietar care nu s-a finalizat şi drept urmare aşteaptă ca instanţa să se pronunţe în acest caz. 

Vasile Brădescu din satul Brădet, spune că este proprietarul unei suprafeţe de teren chiar lângă sediul carierei Jilţ Nord, acolo unde a fost amenajat depozitul de cărbune. Pentru că nu a ajuns la nicio înţelege cu conducerea carierei în privinţa cedării acestui teren pentru activitatea minieră, bărbatul a mers luni dimineaţă la depozitul de cărbune şi a blocat activitatea, urcându-se pe stiva de cărbune. Brădescu spune că vrea un preţ just pentru teren dar şi să-i fie angajate două rude în cadrul complexului. Acesta a mai spus că după 1990 a mai cedat un alt teren, de peste 4600 mp, şi că în schimb a primit un teren în Bălești pe care nu îl poate folosi pentru că CE Oltenia nu a continuat demersurile pentru a-l pune în posesie. Acesta vrea ca cei din companie să soluţioneze şi acest aspect. "Am blocat depozitul de cărbune al carierei Jilţ Nord. Am un hectar de teren pe care am hotărâre definitivă, irevocabilă şi executorie împotriva complexului, care este obligat să-şi ridice toate utilajele şi să-mi lase terenul liber. Am discutat cu domnul director Dragu, am fost şi la Târgu Jiu la complex, văd că nu se rezolvă. Dânşilor le convine să tărăgăneze lucrurile. Eu sunt dispus să cedez terenul, dar dânşii fixează ei preţul pământului, ori eu sunt cel care fixează valoarea. Din 2011, de când ne judecăm, nu mi-au dat niciun ban, le-am lăsat drumul de servitute că au luat ordonanţă preşedinţială deşi şi pentru acesta trebuiau să negocieze cu mine. Până nu-mi rezolvă situaţia nu-i mai las să folosească depozitul de cărbune", a spus Vasile Brădescu.   

În scandalul dintre proprietarul de teren şi conducerea unităţii miniere au intervenit şi oamenii legii. Directorul carierei Jilţ Nord, Dumitru Dragu, îl contrazice pe Vasile Brădescu. Dragu spune că pretenţiile acestuia sunt prea mari, dar şi că Brădescu nu are hotărâre definitivă în ceea ce priveşte terenul respectiv. "El este în proces cu unitatea noastră şi are nişte pretenţii. Şi pretenţiile sunt... vă daţi seama. Deocamdată nu poate să-i promită nimeni că angajează. Nu are o hotărâre definitivă. Practic, procesul este pe rol, este trimis la rejudecare, n-are câştig de cauză pentru că nu-i terminat procesul şi nimeni nu poate să-i angajeze până nu se termină cu procesul. Dosarul cu procesul respectiv este la juristă, la Târgu Jiu. Am avut o discuţie cu dumnealui, a înţeles. A venit şi poliţia, a văzut că nu prea are dreptate şi a plecat. Utilajele funcţionează, au funcţionat şi încărcările şi benzile transportoare. El se urcase pe depozitul de cărbune acolo", a declarat Dumitru Dragu. 

Nu doar la cariera Jilț Nord sunt probleme în ceea ce priveşte exproprierile. Cu astfel de situaţii se confruntă mai toate unităţile miniere ale CE Oltenia, deoarece legea 255 privind exproprierea de utilitate publică nu a fost pusă în aplicare. Indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi, nu şi culoarul de expropriere.

Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: