Medicii cardiologi nu mai vor să facă gărzi la spitalul din Târgu Jiu. Motivul și soluțiile!

Situație fără precedent în Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu. Linia de gardă în această secție nu mai poate fi asigurată începând cu data de 20 mai. Conducerea unității spitalicești a cerut sprijin la alte unități medicale din Gorj, dar și din Craiova. Dacă nu se va găsi rapid o soluție se va solicita ajutor la Ministerul Sănătății.

 

După ce doi medici cardiologi au ieșit la pensie, alți doi tineri specialiști care nu lucrează de mulți ani în această secție și-au înaintat demisiile. Așa s-a ajuns ca în una din cele mai grele și aglomerate secții ale Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu să mai facă gărzi numai doi medici specialiști. Motivele invocate de medicii sunt banii puțini primiți pentru orele de gardă și suprasolicitarea.

 

”În ultima perioadă, doi medici de specialitatea cardiologie au încetat activitatea prin pensionare și doi medici cardiologi vor înceta activitatea prin demisie. La nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, cinci medici din cei șapte care efectuau gărzi au încetat contractele individuale de muncă pentru asigurarea continuității liniei de gardă, începând cu 19.05.2023. Motivele invocate au fost numărul mare de prezentări în Camera de gardă și consulturile interdisciplinare existente la nivelul unității medicale, dar și faptul că tariful de gardă este calculat având la bază salariul din 2018. Situația existentă a dus la imposibilitatea întocmirii graficului de gardă începând cu data de 20 mai”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu, Mihaela Țicleanu.

 

Cu doi medici care să asigure liniile de gardă într-o secție suprasolicitată este aproape imposibil, așa că cei din conducerea celui mai important spital din Gorj au cerut sprijin spitalelor din Gorj, dar și din alte județe. În paralel, se negociază cu medicii care au demisionat sau cu cei care nu vor să mai facă gărzi, să revină asupra deciziilor.

 

”Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a transmis adrese de sprijin cu personal în specialitatea cardiologie pentru asigurarea liniei de gardă către unitățile medicale din județul Gorj, cât și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. De asemenea, au fost informați Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică, Consiliul Județean Gorj și Casa de Asigurări de Sănătate Gorj.  Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu efectuează în continuare demersuri pentru rezolvarea acestei situații, purtând discuții repetate cu medicii secției pentru a reveni în linia de gardă. În situația în care nu vor exista soluții pentru asigurarea liniei de gardă, se va solicita Ministerului Sănătății comasarea liniei de gardă Medicină Internă - Cardiologie, conform legislației în vigoare.”, a mai spus purtătorul de cuvânt al SJU Gorj.

 

De precizat este faptul că luna trecută,  Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu a demarate procedurile legale pentru organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante  și anume, 1 post medic rezident specialitate cardiologie, 1 post medic primar cardiologie și 1 post medic specialist cardiologie), care au fost suspendate temporar prin emiterea Ordonanței 34/2023. 

Vizualizări: 2,195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: