Noua „Piaţă închisă” din Târgu Jiu, nefolosită de la inaugurare

Piaţa agro-alimentară închisă, realizată din bani publici de către primăria Târgu Jiu, s-a dovedit a fi o investiţie inutilă. Comercianţii din Piaţa Centrală nu vor să-şi mute activitatea în această clădire şi spun că preferă să-şi vândă fructele şi legumele în ger, la tarabe. Principala problemă pe are o ridică aceştia este lipsa unui lift cu care să-şi transporte marfa la etajul clădirii, dar şi pentru clienţii vârstnici, care nu pot căra plasele pe scări. Cei de la Edilitara, care administrează această clădire, spun că acestea sunt doar mofturi ale comercianţilor.

Primăria municipiului Târgu Jiu a inaugurat în luna octombrie cu mult fast noua piaţă agro-alimentară realizată lângă hala de carne. Investiţia, care s-a ridicat la 2.4 milioane lei, bani alocaţi de la bugetul local, nu prezintă interes pentru comercianţii şi producătorii care îşi vând mărfurile în Piaţa Centrală. Astfel că, şi la două luni de la inaugurare, clădirea este "cu lacătul pe uşă". Comercianţii spun că nu vor să-şi vândă marfa acolo, asta pentru că, în situaţia în care li s-ar repartiza o masă la etaj, atunci ar fi nevoiţi să urce cu cârca toată marfa. Mai mult aceştia se tem şi de faptul că şi-ar pierde clienţii. "Nu că nu vrem, nu e spaţiul corect acolo. E o măsuţă foarte mică, de un metru pe un metru, acestea au 2 metri. Pe un metru nu poţi să expui marfă. Spun că intrăm toţi, dar pe o măsuţă mică. Şi mai ales că nu ai cum să urci cu marfa, jos mai pune cine mai pune, dar la etaj cine se urcă. Mai este şi faptul că mare parte din cei care vin la piaţă sunt pensionari, oamenii cu bani se duc în magazine mari şi cumpără, nu vin la noi. Se urcă ei la etaj pe scări să ia un kilogram de mere, sau ceapă, sau o salată? Trebuiau să facă lift pentru marfă. Preferăm să rămânem aici. Nu ne e teamă de taxe, că şi aşa sunt mari, 450 lei lună", a spus Laurenţiu, comerciant în Piaţa Centrală.

Comercianţii spun că au încercat să le explice autorităţilor că este nevoie de lifturi, însă nu au fost băgaţi în seamă. "Nu corespunde pentru a vinde produse agricole. Trebuie să le cari la etaj cu cârca, nu poţi să cari o tonă de cartofi cu spatele. A fost prost gândită clădirea, fără lift, fără scări rulante. La o piaţă agricolă etajată trebuia automat proiectantul să pună lift. Altfel cum cărăm marfa? Mesele sunt foarte mici, de un metru pătrat, ce expui pe ea, cântarul, casa de marcat şi marfă ce pui să vinzi. Sunt şi prost aranjate, cum le-au expus ei acolo. Unele mese puteau să facă vânzare la parter, iar altele băgate după scări, întortocheate, de nu se poate face deloc vânzare. Iar la etaj nu urca niciun pensionar, că ei sunt baza, cei care fac cumpărăturile în piaţă. Am pus problema asta când era în construcţie conducerii judeţului şi au zis să ne vedem de treaba noastră, că nu suntem proiectanţi", a explicat Elena Dijmărescu, comerciant. "Majoritatea oamenilor sunt în vârstă care vin să cumpere. Bătrânii nu o să urce acolo şi ca să stai, să plăteşti degeaba, mai bine mai tremuri. Eu oricum nu o să mai stau mult, mai am puţină marfă. După ce o vând revin abia prin martie. Am un solar şi mă ocup de el", a spus Aurel Sima, producător din Dăneşti.

Zaharia: Suntem pregătiţi să o deschidem dacă vor exista solicitări

Societatea Consiliului Local, Edilitara Public, este cea care administrează pieţele din municipiu. Directorul Alexandru Zaharia crede că în cele din urmă vor exista comercianţi interesaţi să-şi vândă produsele în această piaţă închisă. "Ei nu sunt en-gross. Cu cât vin ei cu 4-5 lăzi de fructe să le urce, dar să ocupe întâi parterul şi după aceea să vedem dacă e nevoie. La parter le trebuie lift? Să vedeţi câţi mai rămân în ianuarie afară. Eu zic că o să intre. Avem condiţii create, le-am spus să ne anunţe cu o zi înainte dacă vor să intre, şi 5, 10, nu neapărat să intre toţi. Am stabilit că este acelaşi tarif, că nu le luăm bani suplimentar. Numai faptul că au toalete acolo ar trebui să-i determine. Asta este, s-au învăţat acolo. Asta cu lifturile sunt mofturi, treptele scărilor sunt accesibile Urci câteva trepte", a declarat Alexandru Zaharia.

Directorul a mai spus că în trecut administraţia locală a luat în considerare să închidă piaţa propriu-zisă, dar că a renunţat la idee asta pentru că tarabele din jurul pieţei ar fi rămas pe dinafară.

Vizualizări: 316

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: