Omul de afaceri Râmescu şi primarul Bucurescu, în arest

Nume grele din zona municipiului Motru au dormit noaptea trecută în arestul IPJ Gorj, după ce procurorul de caz a dispus reținerea pentru 24 de ore a omului de afaceri Mihai Râmescu, a soției acestuia, dar și a primarului PSD de la Slivilești, Sorin Bucurescu, precum și a unei subordonate a acestuia. Încătușarea lor are legătură directă cu o strămutare a unei proprietăți ce aparținea soților Râmescu pe raza comunei Slivilești, strămutare în urma căreia omul de afaceri și rudele sale au primit, la schimb, terenuri în buricul municipiului Motru, dar și o sumă cash de 680.000 de lei pentru o construcție care nu a existat decât pe hârtie.

Mihai Râmescu era de mult timp considerat unul dintre „strămutații de lux” ai Gorjului, fiind unul dintre băieții deștepți care au reușit să aranjeze un schimb cu fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia contra unei sume mari de bani. Ieri acesta a fost chemat la audieri împreună cu soția sa, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu făcându-și apariția încă de dimineață primarul de la Slivilești, Sorin Bucurescu, dar și o subordonată de-a acestuia de la Serviciul Urbanism, Alexandra Loghin. Pe numele acestora erau emise mandate de aducere, așa că polițiștii au venit împreună cu Bucurescu la Parchet pentru a se asigura că edilul va fi prezent la audieri, el declarând că și până acum venise la audieri, neînțelegând de ce anchetatorii au trebuit să recurgă la o asemenea procedură.

Presimțea reținerea

bucurescu_urbanismSorin Bucurescu era convins ieri dimineață că seara nu mai apucă să doarmă acasă. Fost polițist în trecut, acesta simțea că deznodământul zilei de ieri nu va fi unul fericit pentru el, edilul neezitând să declare că va fi reținut pentru 24 de ore, speranța lui fiind aceea că nu va fi emis și un mandat de arestare pe numele său. „Păi eu am venit și până acum la audieri și în alte dosare și în acesta și nu m-a escortat nici un polițist pentru că nu a fost cazul. Acum i-am văzut pe băieți cum au venit, cu ce mașină au venit, iar eu, dacă am lucrat și eu în Poliție odată, încă mai știu cum se acționează în anumite situații. Îmi este clar că voi fi reținut, dar nu văd pe ce motiv. Nu am făcut nimic ilegal și sper ca probele de la dosar să îmi fie de folos măcar atunci când voi fi dus la un judecător și să nu fie emis mandat pe numele meu”, declara edilul social-democrat.

În paralel cu el, prin emoții și mai mari trecea Alexandra Loghin, femeia fiind și mai în vârstă și cu o operație pe inimă. „Nu am făcut nimic ilegal, nu știu pentru ce sunt aici, dar dacă domnul primar spune că îl arestează pe dumnealui, vă dați seama că eu la ce să mă gândesc. Am dat o autorizație de demolare și nimic mai mult”, spunea angajata Serviciului Urbanism din Primăria Slivilești.

Ordonanța de 24 de ore

De la audierile din sediul Parchetului suspecții au ieșit rând pe rând, Bucurescu și Loghin fiind prima pereche pentru care polițiștii și-au folosit cătușele din dotare. Primarul a declarat și cu această ocazie că nu are nicio vină, după care a fost urcat în mașina Poliției și dus la arest. Soții Râmescu au urmat și ei cam aceeași procedură, ridicarea lui Bucurescu și a lui Loghin producându-se chiar în fața lor, devenind evident că deznodământul nu putea fi altul nici pentru ei. Mihai Râmescu a precizat, la rândul său, că nu are vreo vină în toată această poveste și crede că altele sunt interesele, în timp ce soția sa nu a mai făcut nicio declarație. Toți patru ar urma să fie duși azi la Judecătoria Târgu Jiu pentru a se emite sau nu un mandat de arestare preventivă, acuzațiile fiind de abuz în serviciu și fals, respectiv de instigare la abuz în serviciu și uz de fals în cazul soților Râmescu.

Faptele

maria_si_mihai_ramescuNecazurile de acum ale Bucurescu și Râmescu  încep în urmă cu vreo 7-8 ani, când exproprierile de terenuri și case pe raza satului Știucani din comuna Slivilești erau atractive pentru mai toți mahării județului, iar omul de afaceri din Motru nu putea rata o asemenea oportunitate. Socrii săi sunt din zonă și dețineau proprietăți acolo, dar pentru că de ani de zile nu se mai putea construi, despre case în adevăratul sens al cuvântului nu se poate vorbi în privința construcțiilor existente pe acolo. Râmescu și familia sa au început negocierile cu fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia și, în baza actelor depuse la dosar, unitatea minieră a plătit 680.000 de lei pentru o casă aflată pe terenul pentru care proprietarii au fost despăgubiți, la schimb, cu loturi în Motru. Casa a fost demolată în baza unei autorizații de demolare emisă de Primăria Slivileşti, în 2010, fără ca să fi existat anterior și o autorizație de construire. Și de aici încep problemele penale ale inculpaților, pentru că primarul trebuia să se intereseze cum de și-a ridicat familia lui Râmescu o construcție în zona în care nimeni nu mai avea voie să ridice nici măcar un coteț, din cauza lucrărilor miniere, și, în plus, cum a fost emisă autorizația de demolare în lipsa unor documente care să ateste construirea legală a clădirii. Edilul și ceilalți reținuți au de dat acum multe explicații anchetatorilor, ziua de azi, una de 13, fiind una extrem de greoaie pentru toți patru, magistrații urmând să decidă dacă îi mențin sau nu în spatele gratiilor.

Vizualizări: 280

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: