A început şi la ei!

Premierul Boc a anunţat că marea şomereală care a început în toată ţara de câteva luni va atinge şi Guvernul. În cel mult 10 zile Cancelaria primului ministru va fi desfinţată din raţiuni, spune premierul, economice. Datele oficiale ne spun că la Cancelarie  lucrează 313 angajaţi împărţiţi în 21 de compartimente sau departamente. Premierul rămas fără cancelarie se va mulţumi cu un corp de consilieri şi de experţi care nu va fi mai mare de 160 de angajaţi.

Primii care vor pleca vor fi pensionarii care cumulează pensia cu salariul,  pentru că şi aşa dacă parlamentul va adopta legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul de bugerar vor fi nevoiţi să plece, pentru că în vremuri de criză cea mai sigură este pensia, măcar pentru o vreme! Mai mult ca sigur următorii plecaţi din cancelarie vor fi oamenii lui Tăriceanu pe care nu putea să-i dea nimeni afară decât prin reorganizarea instituţiei, lucru care se şi întâmplă. Cătălin Baba, şeful actualei cancelarii, fost decan al Facultăţii de ştiinţe politice de la univesitatea din Cluj, desemnat cu desfiinţarea şi reorganizarea insituţiei care-l va sprijini tehnic pe primul ministru, a afirmat că în actuala instituţie erau angajaţi oameni care… tăiau frunze la câini. Mulţi dintre salariaţi n-au  putut să raporteze nimic despre activitatea depusă anul trecut, pentru că nu ştiau nici ei cu ce se ocupau.

Supradimensionarea aparatului guvernamental nu este o excepţie, deoarece în teritoriu prefecturile şi consiliile judeţene sunt pline de angajaţi care bat apa în piuă. Fiecare prefect sau preşedinte de consiliu judeţean care a trecut prin aceste instituţii şi-a adus tot felul de pile pe care la plecare le-a uitat acolo, sporind numărul celor care acum se simt îndreptăţiţi să se revolte pentru că li se vor plafona salariile şi li se vor mai tăia din sporuri. Goana după o slujbă la stat a devenit sport naţional, pentru care unii sunt dispuşi să pună în joc sume fabuloase în speranţa că de acolo nu te mai dă nimeni afară. Până acum au avut dreptate! Să vedem dacă premierul se va opri cu restructurările doar la aparatul guvernamental!

Al doilea anunţ făcut de Boc la sfârşitul acestei săptămâni a fost legat de posibilitatea ca acualul guvern să părăsească scena politică dacă nu-şi îndeplineşte promisiunile electorale.  Dacă nu va rezista mişcărilor sindicale din această primăvară  şi dacă se va lansa în promisiuni salariale neacoperite de o creştere economică, care deocamdată nu se întrevede, actualul guvern va pleca oricum. Miile de şomeri care se adaugă în fiecare zi la cei care de luni de zile caută cu diperare ceva de lucru vor crea o presiune atât de mare, încât chiar dacă mâine s-ar da drumul la lucrările de construire a  kilometrilor promişi de autostradă problema lor tot nu se va rezolva. În aceste condiţii este interesantă informaţia aruncată pe piaţă de un ziarist cunoscut, conform căreia nu ar fi de neglijat în viitor un guvern condus de Mugur Isărescu. Parcă am mai văzut filmul ăsta-!

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: