A învins etilotestul în instanță

Un șofer din Gorj, tras pe dreapta și lăsat fără permis după ce etilotestul a arătat că băuse înainte de a se urca la volan, a învins aparatul Drager, de testare a alcoolemiei, în instanță.

Bărbatul din Turcinești le-a spus polițiștilor că nu a pus pic de alcool în gură și a cerut un test de sânge. I-au fost recoltate două probe, la ora 03.40 și respectiv 04:40, ambele arătând ulterior că nu avea alcool în sânge.

Incidentul a avut loc astă-vară, șoferul BMW-ului fiind oprit de un echipaj de poliție în Târgu Jiu, în timp ce se îndrepta spre casă.

Pentru că etilotestul indica o alcoolemie de 0,03 mg/l în aerul expirat, șoferul s-a ales cu o amendă de 1.305 lei și i-a fost luat carnetul pe o perioadă de 3 luni.

Rămas pieton, gorjeanul a fost nevoit să se adreseze instanței de judecată. „Aparatul etilotest indică prezența de vapori de alcool în aerul expirat de o persoană fizică și în alte cazuri decât consumul de alcool, respectiv în cazul consumării unor produse alimentare și fructe care fermentează în stomac sau a unor medicamente”, a susținut conducătorul auto, anexând la dosar buletinul de analiză toxicologică emis de medicii din Târgu Jiu.

Șoferul a mai cerut ca IPJ Gorj să facă dovada faptului că aparatul etilotest folosit de agentul constatator era verificat din punct de vedere tehnic.

Instanța i-a admis cererea și a anulat procesul verbal de contravenție. „Întrucât nu s-a realizat în concret o conducere sub influența băuturilor alcoolice, se constată că fapta contravențională constatată nu există, nefiind întrunite elementele sale constitutive. Astfel, procesul-verbal este netemeinic, prezumția sa de legalitate și temeinicie fiind răsturnată prin proba certă de nevinovăție constând în buletinul de analiză toxicologică”, a decis, pe 10 februarie, instanța din Târgu Jiu.

Vizualizări: 3,201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: