A plecat din Târgu Jiu şi a construit o afacere de succes în Italia. cum a fost începutul!

Nu puţini sunt cei care părăsesc România din pricina condiţiilor de trai. Marea majoritate a emigranţilor sunt tinerii, care încearcă să-şi construiască un drum, dincolo de graniţele ţării natale. Gabriel Bălan este unul dintre acei tineri care a plecat din Târgu Jiu, sperând la mai bine. După multe eforturi şi ani de muncă, acesta a reuşit să construiască propria afacere în Italia, unde a angajat 550 de români.

Povestea lui Gabriel începe la 17 ani. În iunie 1998, Gabriel s-a hotărât să-şi părăsească ţara natală: „Am plecat la drum seara. Mi-am salutat mama, că tata nu era, și i-am spus că merg în Ungaria să găsesc un loc de muncă pe perioada vacanței", afirmă antreprenorul.

 A călătorit sub cuşetă, ascuns în tren, dorind să ajungă în Italia. S-a oprit la Torino, acolo unde, fără acte şi fără bani, a dormit pe bănci, în parc, şi s-a hrănit cu resturile lăsate de cetăţenii italieni: „Nu o să uit niciodată că primul panini pe care l-am luat acolo mi-a căzut pe jos de față cu toți turiștii. L-am luat de pe jos, l-am șters și l-am mâncat”, îşi aminteşte Gabriel.

A lucrat într-un parc de distracţii, apoi a fost sudor. Italia este o ţară care sprijină antreprenorii. Astfel, muncind, Gabriel Bălan a ajuns să aibă propria afacere, care astăzi valorează milioane de euro. Încarcă și repară tonomate de produse și cafea. În total, a adus 550 de români la muncă în Italia, iar mulți au rămas să-și construiască familii aici, în zonele unde Gabriel are sedii locale: „Se întinde de la Bergamo, coboară în jos la Torino, Genova, Bologna”.

Deşi a reuşit să îşi aducă aproape toată familia în Italia, în urmă rămânând doar bunicii, antreprenorul mărturiseşte că îi lipseşte România şi că o viziteză în fiecare an: „Îmi lipsește țara mea. De multe ori o am în gând cu mine și dimineața, și la prânz și seara. Săraca țară bogată. Noi suntem un popor străin. Străin și de țara mamă, și de poporul care ne-a găzduit. Când mă întorc în țară, deseori ni se întâmplă să fim catalogați ca străini, veniră italienii cu figurile. Sufletul nostru este român şi vom fi întotdeauna români. Este boala emigrantului. Este o chestie ciclică, periodică, care la un moment dat te ia disperarea, te gândești la casă, te gândești la România, te gândești la pâine, pâinea aia cum este, dar e acasă la mine”.

Originar din Târgu Jiu, Gabriel Bălan mărturiseşte că nimic nu s-a schimbat şi că aceste lucruri îl întristează: „Nu s-a construit un spital, nu s-a construit o şcoală nouă, aceleaşi lucruri de zeci de ani de zile. Ne întoarcem acasă în așa fel încât copiii noștri să fie nevoiți să emigreze și ei la rândul lor?”.

Deşi nu este ţara sa natală, Italia este locul în care a reuşit să se dezvolte: „Vă spun sincer, și când sunt în România, după ceva timp, mi se face dor de Italia. Nu neg faptul ăsta, nu e țara mea natală, dar este țara care mi-a oferit totul”, a transmis Gabriel Bălan.

Galerie foto


Vizualizări: 2,546

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: