A pledat ilegal în sute de dosare. Pedeapsă pentru o falsă avocată

Un proces destul de lung desfăşurat în ultimii ani la Judecătoria Motru a ajuns acum în faza pronunţării unui verdict de către instanţă, inculpata fiind o gorjeancă pe care procurorii au acuzat-o că a pledat cauzele a sute de clienţi în tot atât de multe procese fără să fi fost un avocat cu acte în regulă.

Rodica Vîrtosu a fost descoperită în 2013 că nu ar fi avut calitatea de avocat, ea fiind totuşi absolventă de drept. Nu intrase însă în Barou, iar la instanţe prezenta delegaţie din partea unui cabinet de avocatură din Olt, care îi aparţinea unui reputat profesor universitar din Craiova.

Un avocat de la Gorj a descoperit la acel moment că Vîrtosu nu figura pe niciunde ca avocat în vreun barou, iar din acel moment Baroul Gorj a sesizat Poliţia şi aşa s-a ajuns la o anchetă finalizată cu trimiterea în judecată a femeii. Baroul Gorj a cerut şi despăgubiri de circa 150.000 de lei, sumă estimată ca încasată de falsa avocată din procesele sale, dar acum instanţa a decis că nu se impune să aprobe aşa ceva.

„Condamnă pe inculpata Vîrtosu Rodica la pedeapsa de 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi. (…) Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o perioadă de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni termen de încercare. (…) Atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art. 83 C.pen. 1969 a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării. Respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Baroul Gorj, ca neîntemeiată. Respinge cererea de instituire a măsurii asigurătorii. În temeiul art.274 alin.1 C.proc.pen. obligă inculpatul la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuielile judiciare statului”, a decis Judecătoria Motru. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată. Pronunţarea ei se face după mai bine de doi ani de judecată, după peste 20 de termene şi în condiţiile în care în mai 2016 instanţa anunţase pentru prima dată că se pregăteşte să dea un verdict. Dosarul a fost însă repus pe rol, iar despre o sentinţă s-a mai discutat de abia în februarie anul acesta.

După două amânări, judecătorii motreni au dat verdictul de abia acum, procesul având toate şansele ca în această primăvară să se mute la Curtea de Apel Craiova, cea care va da o sentinţă finală, asta dacă nu cumva judecătorii din Bănie vor decide că e cazul ca la Motru să se reia judecata pe fond, aşa cum s-a mai întâmplat în alte cauze penale.

Vizualizări: 2,850

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: